Gheorghe Pogea: După integrare, ajutoarele de stat vor fi date numai cu aprobarea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul Strategiei NaTionale a Ajutorului de Stat, vicepremierul Gheorghe Pogea, ne-a declarat că, în maximum o săptămână, documentul va fi tradus şi trimis la Bruxelles pentru aprobare,

Coordonatorul Strategiei NaTionale a Ajutorului de Stat, vicepremierul Gheorghe Pogea, ne-a declarat că, în maximum o săptămână, documentul va fi tradus şi trimis la Bruxelles pentru aprobare, iar apoi va fi supus dezbaterii publice pe site-ul guvernului.
- Care sunt cele mai importante elemente ale noii strategii?
- După momentul aderării, ajutoarele de stat vor fi acordate în cadrul unor scheme aprobate de Comisia Europeană.
- Care sunt priorităţile în alocarea ajutorului de stat?
- În perspectivă, urmărim reducerea volumul ajutorului de stat, de la 2,5% din PIB cât este în prezent, la sub 1%, iar prioritate au cercetarea, inovarea, resursele umane şi vom sprijini accelerat regiunile slab dezvoltate ale ţării. Nu în ultimul rând, se va acorda ajutor de stat în cadrul unor scheme pentru crearea de industrii nepoluante şi pentru gestionarea eficientă a resurselor energetice.
- Veţi mai băga bani în sectoarele neperformante, cum ar fi mineritul?
- Odată cu reducerea subvenţiilor, până în 2010, întreprinderile, inclusiv cele miniere, trebuie să devină profitabile, să-şi reducă costurile şi să aibă un număr de salariaţi adecvat, pentru că nu vom mai face diferenţa între societăţi de stat sau private.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite