Gerul ameninţă economia naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

erurile din aceste zile aduc costuri mai mari în producerea energiei electrice şi termice, unde baza combustibililor o constituie gazele de import, dar şi resursele interne - păcura şi

erurile din aceste zile aduc costuri mai mari în producerea energiei electrice şi termice, unde baza combustibililor o constituie gazele de import, dar şi resursele interne - păcura şi cărbunele. Dacă gazul rusesc este 285 dolari/1.000 mc, în schimb păcura şi cărbunele trebuie dezgheţate, implicând costuri suplimentare. Drama însă ne va paşte dacă culturile de grâu vor îngheţa, căci acestea înseamnă pâinea românului pentru 2006. Fermierii şi specialiştii de la Fundulea ţin sub observaţie evoluţia temperaturii şi iau probe din sol, alertaţi de situaţia rapiţei, care este deja compromisă.
Electrica, sub povara chiciurii
"Toţi producătorii de energie electrică şi termică înregistrează creşteri de costuri. Pe timpul iernii, gazele sunt mai scumpe, iar folosirea resurselor interne presupune cheltuieli mai mari: păcura se încălzeşte, iar cărbunele este dezgheţat", susţine Jean Constantinescu, preşedintele Asociaţiei "Institutul Român al Energiei". Dar costurile cresc şi pentru Electrica. În afara căderii stâlpilor de înaltă tensiune din cauza vântului, o problemă pentru societate o reprezintă şi liniile electrice. Acestea trebuie eliberate de chiciură prin scurtcircuitare, procedeu care implică mari consumuri de energie. Nici transportatorii de energie termică nu scapă de problema îngheţului, deoarece conductele se sparg. Spre deosebire de toamnă, când cheltuielile cu producţia de energie termică sunt mai mari cu 30%, iarna, acestea se ridică la 60 la sută. "Costurile sunt fluctuante de la o zi la alta. Dar agenţii economici, atunci când îşi fac planul de dezvoltare pe un an, ţin cont de perioada dificilă a iernii", susţine Jean Constantinescu.
Producătorii agricoli, cu ochii pe termometre
Culturile de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă sunt afectate de gerul din aceste zile. Atât fermierii, cât şi specialiştii de la Institutul Fundulea stau cu ochii pe termometre: "Luăm permanent probe din câmp. Probleme vor avea plantele slabe sau de-abia răsărite. Foarte importante sunt temperaturile din sol, la distanţa de 5-10 cm sub pământ.
Dacă acestea au temperaturi de minus 3-5 grade, pericolul nu este aşa de mare", susţine Gheorghe Ittu, specialist la Fundulea. Dumitru Manole, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Privaţi - AAP, susţine că recolta de rapiţă este compromisă îndeosebi în zona Bărăganului şi Dobrogei, dar grâul însămânţat până în 15 octombrie va scăpa. "Ce s-a semănat după 15 octombrie este sortit dispariţiei. Cei care au întârziat cu însămânţările îşi pierd culturile. În zona Bărăganului şi Dobrogei, temperaturile au atins deja minus 18-20 de grade. Aceasta înseamnă alertă marximă pentru fermieri", susţine preşedintele APP.

Culturile de păioase, în pericol
n grâu - 2,3 milioane ha
n rapiţă - 89.000 ha
n orz - 226.000 ha
n orzoaică - 58.000 ha

Romgaz a suplimentat producţia
Conducerea Sucursalei Romgaz Târgu Mureş a anunţat, ieri, suplimentarea producţiei de metan cu 5 până la 10 la sută, ca urmare a faptului că meteorologii au anunţat temperaturi extrem de scăzute în zonă. În mod normal, de la sucursala Târgu Mureş, spre sistemul naţional pleacă aproximativ 7,5 - 8 milioane de normal metri cubi de gaz pe zi, adică aproximativ 45 la sută din producţia Romgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite