Germania şi Franţa, uitate de investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Volumul investiţiilor străine directe atrase de cele mai mari economii europene a scăzut dramatic în prima jumătate a anului.

Companiile străine s-au arătat tot mai reticente faţă de zona euro în prima jumătate a acestui an şi nici măcar principalele două economii europene - Germania şi Franţa - nu au scăpat de neîncrederea pieţelor. Criza datoriilor de stat care ameninţă viitorul uniunii monetare şi fragilitatea sistemului bancar din UE i-au făcut pe investitori să se reorienteze către state emergente, care au continuat să crească într-un ritm rapid, mai ales după izbucnirea crizei din 2008. 

Potrivit unui raport elaborat de Comisia pentru Comerţ şi Dezvoltare din cadrul ONU, investiţiile străine directe atrase de Germania, de departe cea mai mare şi cea mai performantă economie europeană, în prima jumătate a anului s-au ridicat la numai 6,6 miliarde de dolari, marcând o scădere de 73% faţă de ultimele şase luni din 2010. În Franţa, scăderea a fost de 14%, cu o valoare de 14 miliarde de dolari a capitalului străin atras.

Irlanda, peste „greii" Europei

Comparativ, Irlanda a obţinut mai mult decât cele două la un loc, cu 30 de miliarde de dolari atrase în acelaşi interval, înregistrând o creştere de 66%. Cea mai spectaculoasă creştere se găseşte în aceeaşi regiune. Marea Britanie a obţinut 82 de miliarde de dolari (un avans de 250%).

Scăderea investiţiilor străine directe atrase de Germania afectează şi proiectele încă neterminate



Cu toate că fenomenul de reorientare către lumea emergentă a fost mai bine observat în zona euro, el s-a produs la nivel mondial. Investiţiile străine directe atrase de Statele Unite ale Americii au scăzut cu 49%, ajungând la 74 de miliarde de dolari, în timp ce capitalul intrat în China a crescut cu 12%, ridicându-se la 61 de miliarde de dolari. La nivel global, investiţiile străine directe în statele dezvoltate au scăzut cu 3,9% (353,1 miliarde de dolari), iar cele din ţările emergente au crescut cu 7,3% (326,5 miliarde de dolari).

Cu ochii pe ratingul Franţei

Iar investitorii au din ce în ce mai multe motive să ocolească Franţa. Ieri, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a avertizat că pune sub supraveghere ratingul statului („AAA", cel mai bun posibil). Statul s-ar putea confrunta cu o serie de probleme în următoarele luni, printre care şi eventualele salvări de urgenţă ale unor state sau a sistemului bancar naţional, iar aceste provocări „exercită presiune asupra perspectivei stabile a ratingului Franţei", au explicat economiştii agenţiei într-un comunicat. Decizia vine cu doar câteva zile înaintea Summitului G20, care va avea loc la 23 octombrie, şi de la care se aşteaptă încheierea unui acord pentru salvarea Greciei şi stabilizarea financiară a zonei euro. În orice astfel de plan, Franţa şi Germania vor fi principalii piloni.

3,9% este scăderea înregistrată de investiţiile străine directe atrase de statele dezvoltate în prima jumătate a anului.

Scăderea investiţiilor străine directe atrase de Germania afectează şi proiectele încă neterminate
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite