Germania profită încă o dată de criza Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce statul grec a primit 110 miliarde de euro de la nemţi, acum, la nivel micro, fostul monopol naţional OTE vrea să se împrumute de la Deutsche Telekom. Având în vedere capacitatea slabă a companiei de a genera numerar, OTE ar putea fi constrânsă să accepte rolul de frate mai mare al grupului german Deutsche Telekom.

Hellenic Telecommunications Organization (OTE), fostul monopol de naţional elen în domeniul telefoniei, vrea să propună acţionarilor să accepte contractarea unui împrumut de la Deutsche Telekom, potrivit Bloomberg.

În contextul unei capacităţi slabe de generare de numerar şi a unor cheltuieli raportate la venituri mai mari decât în alte state, grecii ar putea fi constrânşi să accepte sprijinul Deursche Telekom, care a cumpărat, în 2008 şi 2009, 30% din acţiunile companiei elene.

Guvernul de la Atena nu vrea să vândă

Rene Obermann, directorul general al Deutsche Telekom, a declarat încă din martie că grupul este pregătit să negocieze cu statul elen cumpărarea unui pachet de 10% din acţiunile OTE, proprietarul Cosmote, Romtelecom şi Germanos.

Citeşte şi:

Europa se află în "faza a doua a crizei financiare"

Un oficial italian acuză Germania că a pus "gaz pe foc" în criza din Grecia

Grecia nu mai vrea noi finanţări

Sindicatele OTE au protestat însă şi anul trecut faţă de planurile grupului german de a-şi mări deţinerea în cadrul companiei elene. Guvernul Papandreou consideră că vânzarea acţiunilor OTE nu este oportună în prezent. Iar asta pentru că un pachet de 10% a ajuns să valoreze numai 332 de milioane de euro la cotaţiile actuale de pe piaţă.

În urmă cu un an, statul ar fi încasat pentru 5% din acţiuni jumătate din această sumă. Titlurile OTE s-au depreciat săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din 1996, când a avut loc listarea companiei la bursă.

„Deutsche încearcă să-şi strângă încet-încet pumnul în jurul OTE, iar acum, odată cu criza, grupul german îşi poate asuma rolul de frate mai mare", apreciază Jankees Ruizeveld, senior credit analyst la Robeco Asset Management din Rotterdam, potrivit Bloomberg.

Deutsche Telekom a achiziţionat titluri OTE pentru a-şi asigura accesul la pieţele care au încă creşteri puternice, precum România, Bulgaria sau Albania. Odată cu preluarea pachetului majoritar de către Deutsche Telekom, guvernul elen şi-a redus participaţia de la 28% la 20%, păstrând însă dreptul de veto asupra unor decizii corporative importante, precum cea privind numirea directorului general.

Dependenţi de Germania

OTE contează pe sprijinul companiei germanem la fel cum Grecia s-a bazat luna trecută pe suportul autorităţilor de la Berlin pentru a obţine un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro, scrie Bloomberg.

„OTE este o oglindă a problemelor Greciei. Există o lipsă de credibilitate? Da. Este o situaţie economică dificilă? Da. Este vorba de incapacitate de plată? Nu", comentează Boris Boehm, care administrează active de un miliard de euro la Aramea Asset Management Hamburg. „OTE este un exemplu care arată cum nu merg lucrurile în Grecia", a spus John Karidis, analist la MF Global Securities. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite