Germania dă o lecţie de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Berlin va tăia cheltuielile publice cu zece miliarde de euro pe an. Executivul german este decis să ofere exemplul personal statelor din zona euro, prin adoptarea unui program dur de reducere a facturii bugetare.

Statul german are de gând să economisească - începând cu anul viitor, până în 2016 - cel puţin zece miliarde de euro pe an şi să respecte, astfel, o prevedere constituţională referitoare la reducerea datoriei publice. Sunt luate în calcul ambele variante de bază, respectiv creşterea taxelor şi reducerea cheltuielilor.

Mai citiţi şi:

Euro se depreciază din nou

Fost premier spaniol: Criza economică divide Europa / Ţările nordice decid ce măsuri economice şi fiscale sunt implementate în sud

Prima dintre ele, însă, s-ar dovedi o măsură extrem de nepopulară, în condiţiile în care actuala coaliţie de guvernământ a pus reducerea impozitelor în centrul programului său electoral.

Reducerea subvenţiilor

Printre măsurile specifice analizate de Executivul german se află şi scăderea subvenţiilor acordate de stat, eliminarea excepţiilor de la plata taxelor şi tăierea alocaţiilor. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a sugerat într-un interviu acordat presei că reformarea sistemului de ajutoare sociale şi de şomaj ar putea contribui cu o parte din economii. Acestea ar trebui să reducă, în total, deficitul bugetar de la peste 5% din PIB la 3% până în 2013, în concordanţă cu ţinta pactului UE de stabilitate şi dezvoltare pe termen lung.

Statele zonei euro sunt nevoite să ia măsuri fără precedent, în contextul în care moneda unică a început să fie serios ameninţată de criza datoriei publice. Potrivit directorului general al UniCredit, Alessandro Profumo, riscul destrămării zonei euro a crescut în câteva luni de la 0% la 2%, însă rămâne minim, chiar dacă moneda este subminată de lipsa de voinţă politică necesară rezolvării crizei datoriilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite