VIDEO Georgios Poukamisas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: „Grecia nu poate să-şi dea proprietăţile pe nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Poukamisas vorbeşte despre perspectivele ţării sale în momentul  în care presiunea datoriilor îi face pe mulţi să se refere la falimentul Greciei. Lumea întreagă urmăreşte ceea ce se întâmplă în Grecia, iar veştile nu sunt dintre cele mai bune. Ambasadorul elen nu este, însă, extrem de pesimist.

„Adevărul": Ultima tranşă de împrumut, de 8 miliarde de euro,  a fost amânată în urma întâlnirii miniştrilor de Finanţe din zona euro. Se spune că Grecia nu va putea să-şi onoreze plăţile în lipsa acestor bani.

Georgios Poukamisas: Pentru următoarele două luni nu există probleme de numerar în Grecia. Nu am nici cea mai mică îndoială că a şasea tranşă a împrumutului va fi eliberată. Dar nu este vorba numai de cea de-a şasea tranşă, ci de punerea în practică a deciziilor planului de stabilizare financiară europeană. Dar amânarea eliberării tranşei a avut efecte, cum ar fi căderea înregistrată la bursa din Atena. Lucrurile sunt mai complicate, această cădere s-a înregistrat pe toate bursele din Occident.

Guvernul Papandreou a adoptat proiectul de buget pentru anul viitor. Care sunt măsurile de austeritate şi care vor fi efectele asupra populaţiei?

Noul buget nu introduce alte măsuri de austeritate faţă de programul Guvernului pe termen mediu privind măsurile ce trebuie luate până în 2015. Important este ca aceste măsuri să fie puse în aplicare. Există o mare rezistenţă din partea populaţiei care vede că nivelul de trai scade în mod considerabil. E adevărat, a crescut şi presiunea fiscală. Dar este foarte important ca ţara să ajungă să înregistreze excedent bugetar, nu deficit.

În acest an, deficitul bugetar al Greciei va fi chiar mai mare decât cel anunţat.

Scăderea economică prevăzută pentru acest an era estimată la  3,8%, dar va fi mai mare, de 5,5%. În aceste condiţii este foarte greu să atingem toate ţintele pe care le avem în înţelegerile cu partenerii noştri. Din păcate, în acest an, deficitul va ajunge la 8,5%.

Se ia în consideraţie posibilitatea ca Grecia să-şi vândă insulele pentru plata datoriilor?

Înainte de chestiunile relatate de presă, vreau să vorbesc despre acest plan pe termen mediu de strategie economică şi financiară. Este o listă a proprietăţilor de stat destinate privatizării. Aici sunt stabilite toate obligaţiile Greciei şi nu se vorbeşte despre vinderea niciunei insule. Există insule stâncoase fără vreo importanţă politică deosebită, iar aceste insule, fie că Grecia e în criză, fie că nu este, sunt oferite la vânzare sau sunt închiriate. Să luăm un exemplu din legislaţia românească: investitorii cu capital străin pot cumpăra suprafeţe de teren. Tot aşa, în legislaţia grecească avem închiriere sau arendare pe termen lung.

Aveţi cumpărători pentru ceea ce statul grec întenţionează să vândă conform planului agreat cu partenerii săi?

Problema este nu să găsim cumpărători, ei există. Dar din cauza crizei au scăzut în mod obiectiv valorile de piaţă, preţurile sunt mult mai jos decât valoarea comercială de acum doi ani. Ca atare, statul nu e dornic să vândă realmente pe nimic companii importante. Nu putem vinde numai pentru a satisface unii creditori pentru că banii încasaţi vor fi foarte puţini.

Care este soluţia

În perioada actuală, principalul efort al statului grec este concentrat asupra măsurilor fiscale. De aceea cresc impozitele. Este un mod de a echilibra golul creat de amânarea acestor vânzări. Dacă preţurile rămân mici şi cererea scăzută, mă tem că acest program de vânzări ale statului grec nu va merge aşa de bine pe cât ne dorim noi şi partenerii noştri.

Se vorbeşte despre întoarcerea Greciei la moneda naţională. Este aceasta o variantă pe care o aveţi în vedere?

Este exclus, nu există o astfel de posibilitate. Nu este în folosul nimănui să creeze astfel de scenarii. Grecia este membru al zonei euro şi va rămâne acolo. Aşa cum sistemul bancar grecesc este parte inalienabilă a sistemului bancar european.

Dar în Europa sunt destule voci care susţin că ar fi mai bine ca Grecia să iasă din zona euro pentru a fi eliminat efectul de contagiune care ar afecta moneda unică.

Acest scepticism poate fi înţeles până la un anumit punct. Dar nu poate fi folosită Grecia ca un ţap ispăşitor. Trebuie să spun că, şi fără Grecia, ar fi existat foarte multe probleme cu alte ţări importante care depun eforturi puternice pentru a-şi reduce datoria externă. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu Portugalia. La fel şi cu Irlanda.

Presa elenă vorbeşte despre un plan prin care firme germane ar urma să preia proprietăţi greceşti. Cât de reală este această afirmaţie?

Germania este cel mai mare creditor al nostru, avem discuţii continue. În ceea ce îi priveşte pe nemţi, se pare că există un interes foarte clar care trebuie să se materializeze şi să fie pus într-un cadru foarte concret.

Investitorii greci sunt prezenţi în mod semnificativ pe piaţa bancară din România. Ce semnale aveţi în acest domeniu?

Situaţia din Grecia se reflectă asupra celei din România, într-adevăr, băncile noastre sunt supuse unor presiuni. Dar băncile greceşti au un management care dă dovadă de prudenţă, competenţă şi talent. Sunt convins că datorită managementului competent pe care îl au băncile greceşti vor depăşi această criză. 

"Grecia este membru al zonei euro şi va rămâne acolo. Aşa cum sistemul bancar grecesc este parte inalienabilă a sistemului bancar european."

Carte de vizită

- Georgios Poukamisas s-a născut în 1954 la Pireu.
- Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Atena.
- Intră în serviciul diplomatic în 1981.
- A activate ca diplomat în cadrul Delegaţiei Permanente a Greciei la NATO, consul general în Libia, diplomat la ambasadele Greciei din Statele Unite şi Cipru. 
- Ambasador în România din martie 2008.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite