Soros atacă planul de salvare a zonei euro: "Va avea efect între o zi şi trei luni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorul american George Soros a atacat lipsa de decizie a liderilor din zona euro şi a spus că soluţiile propuse săptămâna trecută în cadrul summit-ului de la Bruxelles în privinţa crizei datoriilor vor avea efect între "o zi şi trei luni".

Americanul care în 1992 a câştigat miliarde de dolari prin speculaţii pe lira sterlină, a declarat că reducerea obligaţiunilor statului grec cu 50% vor diminua datoria Greciei cu doar 20%, subliniind că măsura este insuficientă pentru a opri declinul economic al ţării ce ar putea duce la tulburări sociale mai mari.

Declaraţiile lui Soros vin în contextul în care şi alţi investitori şi-au exprimat scepticismul cu privire la rezultatele pălanului de salvare a zonei euro, ei estimând că blocul va avea, în continuare, probleme economice. În plus, şi Goldman Sachs a avertizat că ţările din zona euro se îndreaptă către o "recesiune uşoară".

"Având în vedere amploarea crizei, este din nou puţin prea târziu. Măsurile vor aduce linişte doar într-o oarecare măsură pentru că pieţele erau pur şi simplu obsedate de lipsa de conducere. Simplul fapt că s-a ajuns la un acord a reprezentat o mare uşurare şi va fi bine pentru o perioadă care va dura între o zi şi trei luni. Din păcate, aceasta nu va fi ultima criză, deoarece problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Este evident în acest moment că datoria pe care Grecia a acumulat-o şi continuă să o acumuleze este nesustenabilă şi că ţara este practic insolvabilă", a declarat George Soros în legătură cu acordul de la Bruxelles.

Cunoscutul investitor a argumentat că există posibilitatea ca multe bănci să nu se alăture din proprie iniţiativă acordului, deoarece vor dori să aştepte asigurarea promisă. "Din păcate, reducerea cu 50% a obligaţiunilor statului elen reprezintă o scădere efectivă cu mai puţin de 20% a datoriei totale a Greciei, deoarece aceasta implică doar sectorul privat şi exclude toate datoriile care sunt deţinute de Banca Centrală Europeană, de alte de autorităţi publice şi de asemenea, datoria deţinută de Grecia pentru că băncile vor fi acum insolvabile, la fel şi fondurile de pensii. Nu este deloc clar că sectorul privat va oferi de fapt, această reducere voluntară", a mai spus George Soros citat de Daily Telegraph.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite