General Motors va fi listată la două burse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

General Motors va ieşi pe Bursa din New York şi pe cea din Toronto, după ce în 2008 a luat bani de la SUA şi Canada pentru a evita falimentul. Principalul acţionar al GM este Trezoreria americană, care speră să recupereze în acest fel fondurile alocate pentru salvarea companiei în 2008.

După ce principalul producător auto din SUA, General Motors (GM), a avut nevoie de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a evita colapsul, acum Trezoreria din SUA, care în urma ajutorului acordat a devenit principalul acţionar al companiei, speră să obţină până la 20 de miliarde de dolari din listare. În cererea înaintă miercuri către autorităţile de reglementare din domeniu, GM nu menţionează câte acţiuni intenţionează să scoată spre vânzare.

Mai puţin control al statului

Producătorul a ţinut să precizeze că nu va vinde din propriile acţiuni şi nu va avea niciun câştig de pe urma listării. „Noi nu vindem nicio acţiune din stocul comun în această listare. Nu vom avea niciun venit din vânzarea de participaţii de către acţionari", arată documentul.

Pentru ca Trezoreria din SUA să-şi recupereze în totalitate banii investiţi pentru salvarea GM, preţul unei acţiuni ar trebui să se ridice la 141 de dolari în urma listării.

Potrivit analistului Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers, un astfel de preţ ar fi greu de obţinut, mai ales în contextul în care GM  a reuşit să înregistreze profituri numai în ultimele două trimestre. „Listarea ar putea avea succes, însă la un preţ cu un discount semnificativ faţă de preţul de 140 de dolari/acţiune", ne-a declarat Cazacu.

Însă statul nu vrea să renunţe în totalitate la participaţiile GM, ci numai să le reducă sub 50%, iar în acest sens intenţionează să vândă aproximativ 20% din cele 304 milioane de acţiuni deţinute.

Primele tranzacţii cu titluri GM sunt aşteptate la sfârşitul lunii octombrie, potrivt „The New York Times". Dacă se va respecta acest termen, vânzările vor începe chiar înaintea alegerilor pentru Congresul SUA. Există voci care susţin că decizia este de natură politică, acuzând administraţia Obama că încearcă să obţină fonduri pentru a schimba bilanţul anual.

Prea departe de România

„Nu cred că este un moment prielnic pentru listare. E mai mult o decizie politică decât una practică", a declarat Dennis Virag, preşedintele Automotive Consulting Group, citat de Reuters. Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, susţine că este prea devreme pentru listarea GM.

„Personal, nu aş investi în industria auto în următoarele 12 luni. Consumul se menţine în continuare la un nivel redus, iar industria este încă vulnerabilă". Panait a adăugat că „dacă vorbeam de Renault, era cu totul altceva. Dar românii nu prea ştiu ce e cu General Motors, e prea departe de noi". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite