Gazprom vrea să cumpere benzinăriile Rompetrol din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa NIS din Serbia, a înaintat o ofertă grupului Rompetrol pentru a cumpăra reţeaua de benzinării din România, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO al Rompetrol.

Potrivit acestuia, a fost vorba de o scrisoare de intenţie înaintată în urmă cu două luni.

Întrucât Rompetrol nu are de gând să vândă reţeaua de benzinării, cele două companii nu au început negocieri pe această temă, a mai spus Meraliyev.

"Nu ar fi logic să facem o astfel de mutare, din moment ce deţinem o rafinărie în România (Petromidia -n.r.), iar un lanţ de benzinării este esenţial", a spus oficialul Rompetrol.

Rompetrol deţine în prezent 800 de puncte de distribuţie a carburanţilor în România, din care 450 de benzinării, şi o cotă de piaţă de 25%.

La rândul său, Titov Buzescu, vicepreşedinte pentru divizia de retail a grupului, a adăugat că reţeaua locală de staţii a Rompetrol a fost evaluată la 500-600 de milioane de euro.

Compania petrolieră sârbă NIS, unde Gazprom este acţionar majoritar, deţine două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, cu o capacitate totală de 7,3 milioane de tone pe an, şi are nevoie de o piaţă cât mai mare de desfacere a produselor petroliere.

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, a achiziţionat 51% din compania sârbă în 2009 şi un pachet de 5,15% din acţiuni în martie 2011.

Grupul Rompetrol a fost de asemenea interesat de privatizarea NIS în 2007, când a început procesul.

Totodată, Gazprom a participat şi la privatizarea Petrom în 2003-2004.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite