Gazprom se leagă direct de Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul rus a început lucrările de construcţie a gazoductului proiectat pentru a transporta gaze naturale din Rusia spre Europa de Vest. În ciuda creşterii concurenţei terminalelor de gaze, Nord Stream a fost lansat oficial „la apă“. Mai mult, întreaga cantitate de gaze a fost deja contractată.

Cu ocazia ceremoniei de inaugurare a lucrărilor de construire a gazoductului Nord Stream, ce leagă direct Rusia de Germania, traversând Marea Baltică, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev a declarat că întreaga cantitate de gaze a fost deja contractată.

Proiectul germano-rus, cu costuri evaluate la 7,4 miliarde de euro, va avea în final o capactitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Încă din faza de proiect, traseul a fost vehement criticat de către politicienii polonezi, care acuză Germania că subminează interesele vecinilor săi est-europeni prin crearea unei alianţe puternice cu Rusia şi crescând dependenţa Europei de gazele ruseşti.

Dependenţa de Rusia

Uniunea Europeană importă aproximativ 45% din necesarul de consum din Rusia, ceea ce reprezintă 70% din exporturile ruseşti de gaze. Cele mai afectate state sunt Polonia şi ţările baltice, care nu vor mai beneficia de taxele de tranzit. Principalul acţionar al companiei care construieşte şi va exploata conducta submarină este Gazprom, cu 51% din acţiuni, restul titlurilor fiind deţinute de BASF şi E.ON din Germania, împreună cu Gasunie din Olanda. În viitorul apropiat este preconizată alăturarea consorţiului şi compania franceză GDF Suez.

Realizarea unui nou traseu de transport al gazelor spre Europa a fost impulsionată de disputele pe care Gazprom le-a avut cu Ucraina, care au condus la întreruperea temporară a livrărilor în plină iarnă. Prima conductă, a cărei dare în exploatare este planificată pentru sfârşitul anului 2011, va transporta 27,5 miliarde de metri cubi de gaze. Dublarea capacitatăţii va fi probabil amânată după 2012, din cauza scăderii cererii de consum şi a reducerii preţurilor, care a afectat puternic sectoarele energetice atât din Rusia, cât şi din Europa.

Capacitate de transport în exces

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, capacitatea excedentară pentru transportul gazelor prin conducte sau a terminalelor de gaze naturale lichefiate (GNL) va ajunge la nivel global la 250 de miliarde de metri cubi până în 2015 din cauza cererii scăzute. Aceasta înseamnă o majorare de patru ori a capacităţii excedentare existente în 2007. Din cauza competiţiei acerbe de pe piaţă, unii dintre clienţii importanţi ai Gazprom, printre care E.ON şi Eni din Italia s-au văzut în imposibilitatea de a vinde peste preţul negociat anterior cu partea rusă.

Odată cu înfiinţarea mai multor burse de gaze şi cantităţi mari oferite pe piaţa spot, concurenţa a crescut foarte mult în acest sector. Analiştii atrag atenţia că pentru a fi profitabil, Nord Stream trebuie să dea dovadă de flexibilitate cu principalii săi clienţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite