Gazprom negociază preluarea a opt benzinării din România deţinute de Western Group Energy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii companiei petroliere NIS din Serbia, subsidiară a Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, negociază achiziţia unei reţele de opt benzinării aparţinând firmei Western Group Energy (WEG) din Bucureşti, potrivit ediţiei din Republica Moldova a ziarului „Adevărul".

Cele opt benzinării funcţionează în prezent sub franciza Lukoil. Potrivit „Adevărul Moldova", benzinăriile WEG care au ajuns în vizorul NIS se află în diferite zone din România, de la judeţul Ilfov, judetul Cluj, judetul Bacău, pe şoseaua Trasfagărăşan.

Potrivit oficialilor WEG, benzinăriile ar valora 15 milioane de euro.

De ce vrea NIS benzinării în România

Compania petrolieră sârbă NIS, unde Gazprom este acţionar majoritar, deţine două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, cu o capacitate totală de 7,3 milioane de tone pe an, şi are nevoie de o piaţă cât mai mare de desfacere a produselor petroliere.

La începutul lunii octombrie, o delegaţie a Gazprom Neft a venit în România pentru o primă întâlnire cu premierul Emil Boc şi mai multe autorităţi din domeniul energetic.

Reprezentanţii grupului petrolier din Rusia au arătat oficialilor români că vor să cumpere benzinării în România şi chiar să construiască unele noi. Totodată, ei au mai precizat că sunt interesaţi şi de alte investiţii în sectorul energetic, precum extracţia de hidrocarburi şi construirea de centrale electrice.

La finele lunii august, oficialii Gazprom Neft au declarat, pentru „Adevărul", că îşi doresc să se extindă în România prin subsidiara lor NIS din Serbia.

„NIS are o strategie de amploare privind extinderea în afara Serbiei - în regiunea Balcanică şi sud-estul Europei. În prezent, evaluăm activele care ar putea fi interesante pentru noi, dar şi parteneriatele, inclusiv pe teritoriul României. În cadrul acestui proces, am trimis o scrisoare către cei de la Rompetrol, prin care le-am propus să ia în consideraţie o posibilă cooperare într-o arie largă de domenii, inclusiv în dezvoltarea de afaceri pe partea de retail (vânzare de carburanţi în benzinării - n.r.)", au precizat oficialii Gazprom Neft.

„Lipsa de interes din partea Rompetrol nu va afecta planurile noastre privind o posibilă intrare pe piaţa din România", au mai spus reprezentanţii diviziei petroliere a gigantului rus.

NIS a curtat Rompetrol şi Petrom

Cu două săptămâni înainte, oficialii Rompetrol spuseseră că au primit o scrisoare de intenţie de la NIS prin care sârbii îşi exprimau interesul de a prelua întregul lanţ de 450 de benzinării ale Rompetrol din România.

În ediţia din 29 septembrie, „Ziarul Financiar" a scris că Petrom, cea mai mare companie locală, este în negocieri cu sârbii de la NIS pentru vânzarea a 139 de benzinării.

Surse din sector au declarat, în acea zi, pentru "Adevărul", că ceste informaţii se vehiculează de mai multă vreme în piaţa petrolieră şi că este vorba despre o posibilă tranzacţie care ar putea implica peste 100 de benzinării Petrom.

Oficialii Petrom au negat aceste informaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite