UPDATE Gazprom la Bucureşti: Videanu se întâlneşte mâine cu Alexander Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni mâine la Bucureşti, unde va discuta cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe tema colaborării în domeniul energetic. Întâlnirea dintre cei doi oficiali a fost confirmată astăzi, pentru „Adevărul“, de ministrul Videanu.

Acesta spusese, în urmă cu o săptămână, într-o emisiune televizată, că o delegaţie a Gazprom va veni în România pe data de 17 februarie, pentru a discuta pe tema înfiinţării unei societăţi mixte între Romgaz şi Gazprom pentru construirea unor noi depozite de gaze.

Totodată, Videanu a spus că a propus companiei ruseşti o investiţie comună în producerea de energie de înaltă eficienţă.

Negocieri pentru South Stream

Deşi nu a fost dezvăluită ca temă de discuţie între cei doi oficiali, unul din punctele fierbinţi ale relaţiei dintre România şi Rusia o reprezintă implicarea ţării nostre în proiectul South Stream.

Oficial, poziţia României este că prioritar rămâne proiectul european Nabucco, însă autorităţile române vor acorda tot sprijinul ruşilor pentru dezvoltarea South Stream.

Neoficial, însă, România aşteaptă o invitaţie de negociere pentru includerea sa pe harta conductei ruseşti.

De cealaltă parte, Rusia şi-a creionat deja traseul South Stream, care nu include România, însă oficialii Gazprom au precizat de multe ori că Bulgaria, punctul de pornire a conductei terestre, poate fi înlocuită de România.

Pe această temă, Alexander Medvedev declara, în urmă cu o lună, într-un interviu acordat publicaţiei Southeast European Times:

„În ceea ce priveşte România, pot doar să spun că nicio ţară care este serioasă privind implicarea sa în South Stream nu va fi lăsată deoparte. România are o excelentă poziţie strategică pe ţărmul Mării Negre şi ar fi putut fi punctul de start al părţii continentale a conductei, precum Bulgaria. Poate fi conectată din această ţară (o ramură a conductei va porni din Bulgaria spre România – n.r.), dar, totodată, trebuie să vedem ce se întâmplă cu acest proiect în Bulgaria, acum că guvernul a fost schimbat. Negocierile cu Bulgaria continuă şi acum este momentul oportun pentru România să-şi exprime clar opţiunile în ceea ce priveşte acest proiect“.

Rusia ar urma să ia decizia finală privind traseul conductei în această perioadă, după vizitele programate în România şi Bulgaria.

UPDATE

O delegaţie a Gazprom, condusă de preşedintele companiei, Alexei Miller, a efectuat astăzi o vizită în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu preşedintele ţării, Gheorghi Pârvanov, şi cu primul-ministru, Boyko Borisov, potrivit unui comunicat al Gazprom.

Părţile au discutat despre cooperarea în domeniul energetic, punându-se accent pe faza de pre-investiţii a proiectului South Stream. "Pregătirile pentru studiul de fezabilitate pentru secţiunea bulgară a conductei şi înfiinţarea unei companii mixte de către Gazprom şi Bulgargaz sunt principalele obiective", se arată în documentul Gazprom.

Ambele părţi au subliniat importanţa conductei South Stream pentru diversificarea rutelor de alimentare a Europei cu gazele ruseşti şi pentru creşterea securităţii energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite