Gazprom intră pe piaţa benzinăriilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom Neft, vrea să deţină până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării pe piaţa din România.

Compania sârbă NIS, controlată de grupul rus Gaz­prom Neft, şi-a propus, potrivit planului de investiţii prezentat recent, să cumpere până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării în România şi alte 80 până în 2014.

Ruşii de la Gazprom au început încă de anul trecut să prospecteze piaţa românească. În luna mai a anului trecut, NIS a transmis o scrisoare de intenţie pentru preluarea reţelei de benzinării din România a grupului Rompetrol, care a declinat însă oferta, după cum au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii companiei. De asemenea, surse din piaţă susţineau că Petrom a purtat discuţii, în toamna anului trecut, cu NIS pentru vânzarea a 139 de staţii, însă oficialii companiei au negat informaţiile.

Negocierile continuă

Discuţii s-au purtat şi cu reprezentanţii companiei Western Energy Group din Bucureşti care funcţionează sub franciză Lukoil. Cele opt benzinării vizate sunt în judeţele Cluj, Bacău, Ilfov, dar şi pe Transfăgărăşan.

Tot în toamna anului trecut, NIS a început negocierile şi cu firma Euroil din Sibiu, deţinută de Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară. Discuţiile nu au fost finalizate însă şi vor fi reluate în luna august. „Aştept să reluăm discuţiile luna viitoare, aşa cum m-au anunţat. Nu am mai discutat cu cei de la NIS de două luni. Atunci vom stabili exact despre câte benzinării este vorba şi despre ce valoare. Oricum, sunt sub 10 benzinării", a declarat pentru „Adevărul" Adrian Nicoară. Euroil deţine 21 de benzinării în judeţele Prahova, Braşov, Asrad, Sibiu şi Vâlcea.  

Compania sârbă NIS vizează România şi pentru explorarea unor perimetre. NIS a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum din Canada pentru explorare în ţara noastră. Compania a urmat strategii similare în Bosnia şi Ungaria.

Stadiu avansat în Bulgaria

NIS vrea să deţină şi în Bulgaria 40 de staţii de alimentare cu carburanţi până la la sfârşitul acestui an şi alte 40 până în 2014. În Bulgaria însă, demersurile sunt într-o fază mai avansată. În decembrie 2011, Autoritatea de Concurenţă din Bulgaria a permis NIS Petrol să cumpere primele sale şapte benzinării, iar în ianuarie 2012, altele şapte. Benzinăriile sunt amplasate în localităţile Smolyan, Kardzhali, Asenovgrad, Blagoevgrad, Ledenik şi
Pavolche.  

NIS şi-a bugetat pentru următorii trei ani investiţii de 500 de milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării reţelei de 250 de benzinării din Serbia şi extinderii operaţiunilor în Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina şi România, potrivit Bloomberg, care îl citează pe Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sârbe.

2.000 de benzinării

În România funcţionează aproximativ 2.000 de benzinării, 600 dintre acestea fiind unităţi particulare. Restul sunt controlate de marii jucători - Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite