Gazprom câştigă războiul gazelor cu Ucraina şi e la un pas de a-i prelua conductele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a obţinut reducerea preţului gazelor pentru anul viitor, însă companiile ruseşti vor fi privilegiate în cadrul procesului de privatizare a societăţilor ucrainene, informează Interfax, citând o sursă apropiată Administraţiei Prezidenţiale ucrainene.

Acest lucru echivalează practic cu cedarea către Gazprom a societăţii Naftogaz, care deţine conductele de gaze de pe teritoriul Ucrainei. Gazprom îşi doreşte acest lucru de câţiva ani, întrucât 80% din gazele ruseşti pentru Europa sunt livrate prin conductele care traversează Ucraina.

Autorităţile de la Kiev s-au opus categoric, până acum, acestor încercări ale Gazprom de a controla tranzitul de gaze spre Vest.

Pe de altă parte, Kievul a cerut preţuri mai mici la gaze. Disensiunile dintre cele două părţi ţine în şah întreaga Europă încă din vară, întrucât consumatorii vestici se tem să nu se repete episodul din iarna 2009, când, în urma unui conflict similar, ruşii au oprit livările de gaze timp de trei săptămâni.

„Noile acorduri vor fi semnate la finele acestei luni sau la începutul lui decembrie, inclusiv de către preşedinţii celor două ţări", a spus sursa citată, potrivit publicaţiei „The Kyiv Post".

Printre prevederile noilor acorduri se numără un preţ de 220-230 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 450 de dolari, cât este acum media preţului gazelor pentru europeni. Totodată, contractele vor mai include posibilitatea ca Ucraina să se împrumute în ruble de la ruşi.

„Noile acorduri prevăd ca societăţile ruseşti să aibă acces la informaţii privilegiate în cadrul proceselor de privatizare a companiilor ucrainene", a punctat sursa menţionată.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite