Gazprom ar putea primi cea mai mare amendă din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom ar putea fi amendat de Comisia Europeană (CE) cu peste 10 miliarde de euro, dacă se dovedeşte că a încălcat legislaţia antitrust europeană. Posibila amendă depăşeşte profitul de aproape 9 miliarde de euro înregistrat de grup în primul trimestru al acestui an.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a început o investigaţie pentru a determina dacă grupul rus Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est. „Conform regulilor europene, companiile găsite vinovate de abuz de poziţie dominantă pe piaţă pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro", potrivit postului belgian RTBF TV, citat de RIA Novosti. În urma anunţului, acţiunile Gazprom au scăzut miercuri cu 2% pe bursă, iar capitalizarea companiei s-a redus cu 2 miliarde de dolari.

Ar putea scăpa cu un acord amiabil

Unii analişti consideră că Gazprom va putea ajunge la un acord amiabil, prin acordarea unor concesii privind vânzările şi preţul, înaintea formulării unor amenzi şi cereri în justiţie, scrie RIA Novosti.

Gigantul rus Gazprom a depăşit anul trecut Exxon Mobil şi a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit „Forbes".
Exxon Mobil a fost cea mai profitabilă companie în 2010. Anul trecut, producătorul american de petrol a avut un profit de 41,6 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite