Gazprom, dispusă să renunţe la intermediari pentru exportul de gaze în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a solicitat preşedintelui Gazprom Alexei Miller, cu ocazia vizitei acestuia la Sofia de ieri, eliminarea intermediarilor din importul de gaze, iar Gazprom a arătat înţelegere faţă de această cerinţă, a declarat şeful Bulgargaz, Dimitar Gogov, citat de agenţia de presă Focus.

Contractele Bulgariei de import vor expira în august 2010, iar cei doi preşedinţi de companii au discutat pe tema unor noi acorduri pe termen mediu şi lung.

„Am vorbit despre faptul că, în ultimii 12 ani, Bulgargaz şi-a exprimat dorinţa de a avea Gazprom sau Gazprom Export ca parteneri în aceste contracte (nu companii intermediare – n.r.) şi cred că ambele părţi au fost de acord cu acest aspect”, a spus Gogov.

Eliminarea companiilor intermediare înseamnă un preţ mai mic al gazelor de import, întrucât comisioanele acestora sunt considerabile.

Bulgaria ar putea primi această facilitate de la ruşi în cadrul negocierilor privind implicarea statului de la sudul Dunării în proiectul gazoductului South Stream, necesar pentru ruşi în vederea reducerii dependenţei de Ucraina ca rută de tranzit a gazelor spre Europa.

Problema intermediarilor este una dureroasă şi pentru România, care cumpără gaze de la Gazprom prin intermediul WIEE (joint venture între Wintershall, din grupul BASF, şi Gazprom) şi Conef - Imex Oil (controlate tot de ruşi).

Însă, în timp ce actualele contracte de import ale bulgarilor expiră în acest an, România s-a angajat să aducă gaze ruseşti prin intermediari încă 20 de ani de acum înainte.

Deşi contractele Romgaz, E.ON Gaz România şi GDF Suez Energy România (fostul Distrigaz Sud) cu WIEE expiră în 2011-2012, acordul de import prin intermediul Conef este valabil până în 2030.

Bani de la ruşi pentru Belene

Alexei Miller a discutat cu preşedintele şi premierul bulgar pe tema South Stream. Potrivit unui comunicat al Gazprom, măsurile principale care vor fi luate sunt elaborarea studiului de fezabilitate pentru traseul bulgar al conductei şi înfiinţarea unei companii mixte cu Bulgargaz.

Potrivit presei din Bulgaria, vizia lui Miller la Sofia a fost o surpriză.

Presa de la sudul Dunării mai scrie astăzi, citându-l pe ministrul Energiei, Traicho Traikov, că Bulgaria a cerut Rusiei un împrumut de două miliarde de euro necesar finalizării centralei nucleare de la Belene.

Astăzi, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, se întâlneşte la Bucureşti cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru a discuta pe tema colaborării pentru construirea unor depozite de gaze. Discuţiile sunt cruciale pentru viitoarea poziţie a României în proiectul South Stream.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite