Gazoductul Arad-Szeged încurcă planurile ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom va fi nevoit să scadă preţul gazelor livrate României, întrucât conducta Arad-Szeged permite importuri mai ieftine din Vest, spune şeful diviziei de gaze a OMV. Grupul austriac OMV va exporta gaze româneşti când va fi posibil acest lucru, dacă preţul de pe piaţa autohtonă va continua să fie mai mic decât în restul Europei.

Punerea în funcţiune, în urmă cu două luni, a gazoductului Arad-Szeged, prima conductă care aduce în România gaze care nu vin din Rusia, înseamnă mai mult decât diversificarea surselor de import. Faptul că gazele aduse din Vest sunt mai ieftine decât cele ruseşti va obliga Gazprom să renegocieze preţurile din contractele pe termen lung, susţine Werner Auli, şeful diviziei de gaze şi energie din cadrul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Preţurile se vor alinia

„În Europa Centrală, la Baumgarten (centru de distribuţie a gazelor în Austria - n.r.), activează sute de companii. Ruşilor nu le place acest lucru, pentru că nu este competitiv pentru ei, preţul este mai mic în Vest în acest moment. De-asta ruşii nu sunt fericiţi că această conductă a fost pusă în funcţiune, dar aceasta este piaţa, aceasta este competiţia", a declarat Auli, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Citiţi şi:

UE ne obligă să scumpim gazele

Au venit primele gaze care nu sunt ruseşti


Oficialul OMV spune că Europa Centrală şi de Sud-Est va deveni o piaţă unică, ceea ce este benefic pentru România. „Peste doi-trei ani, preţurile se vor alinia, pentru că nu pot exista două preţuri pe piaţă. Ruşii vor lupta pentru cota de piaţă şi vor trebui să-şi modifice contractele în funcţie de evoluţiile de pe piaţa europeană", a arătat el.

Potrivit lui Auli, OMV va fi nevoit să exporte gazele produse în România, atunci când gazoductul Arad-Szeged va permite acest lucru din punct de vedere tehnic, dacă preţul de pe piaţa românească va continua să fie mult mai mic faţă de cel din Vest.

„Nu este important să exportăm gazul din România, ci să obţinem preţul corect. Preţul gazelor în România este departe de cel de pe piaţa mondială, ceea ce este o povară pentru Petrom. Petrom nu poate investi aşa cum ar vrea din cauza preţului gazelor. Vom fi fericiţi ca gazul să rămână în România, dar la preţul corect", a mai spus oficialul OMV.

În prezent, preţul primit de producătorii de gaze din România este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie la 165 de dolari pe mia de metri cubi, jumătate faţă de cel de pe pieţele internaţionale.

România a început importurile de gaze ruseşti în anul 1979. În prezent, circa 20-25% din consumul naţional de gaze provine din Rusia, la un preţ de circa 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Prin noua conductă Arad-Szeged, gazele pot fi transportate deocamdată într-un singur sens, cel dinspre Ungaria spre România, însă, pentru următorii ani, este prevăzută continuarea proiectului, astfel încât fluxul de gaze să fie în ambele sensuri.

„Viaţa poate merge înainte şi fără Nabucco"

Întrebat dacă OMV ia în calcul şi varianta în care proiectul Nabucco, unde este acţionar, nu va fi realizat, Werner Auli a răspuns: „Este un proiect comercial. Dacă se poate, şi se pare că arată bine în prezent - va fi făcut, dacă nu - nu.Viaţa poate merge înainte şi fără Nabucco, dar nu vom fi prea încântaţi ca acest proiect să nu fie realizat după ce am lucrat şase ani la el".

Auli a adăugat că, în prezent, OMV poartă negocieri cu consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, care va fi operaţional în 2016, pentru a aduce gaze în Europa prin intermediul conductei Nabucco.

„Consorţiul Shah Deniz II are în plan investiţii de 23 de miliarde de dolari, ceea ce este foarte mult. Deci ei sunt interesaţi de vânzarea gazelor, nu se joacă cu asta. Pentru că dacă investesc o asemenea sumă de bani, iar conducta nu va fi acolo, va fi dureros pentru ei. Pe de altă parte, dacă realizăm conducta şi nu există gaze, e la fel de dureros pentru noi. Deci trebuie să ne sincronizăm", a mai spus Auli.

Provocările şi strategia OMV

Accesul la resursele de petrol şi gaze este din ce în ce mai greu, iar costurile de explorare şi producţie s-au dublat în ultimii cinci ani, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, la conferinţa anuală a grupului.

Mai mult, creşterea cererii de energie în statele emergente, numărul mare de proiecte de energie regenerabilă şi extinderea companiilor naţionale vor schimba cu totul peisajul energetic global. Cum va juca OMV? „Ne concentrăm pe cele trei pieţe pe care activăm (Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi Turcia - n.r.), dar şi pe regiunile din jur de unde putem aduce resurse pe pieţele noastre.

Totodată, putem oferi ţărilor producătoare acces la piaţa europeană", a mai spus Ruttenstorfer. Potrivit OMV, cererea de electricitate va creşte cu 17% în Europa de Sud-Est până în 2015, în timp ce consumul de gaze va fi mai mare cu 13%, iar cel de petrol - cu 8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite