Gazele neconvenţionale, singura şansă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele de gaze ale ţării noastre se vor epuiza în următorii 10 ani, astfel că este nevoie urgentă de dezvoltarea resurselor neconvenţionale. În România există deja trei companii cu licenţe în acest sector.

România are o tradiţie lungă în exploatarea hidrocarburilor, fiind prima ţară din lume care a extras ţiţei, în 1857, în timp ce producţia de gaze a început în 1909, la noi fiind a patra sondă din lume. Însă zăcămintele noastre se apropie de epuizare. Rezervele sigure de ţiţei mai sunt suficiente pentru următorii 15 ani, la producţia actuală de patru milioane de tone pe an, iar cele de gaze ne mai ajung doar 11 ani, dacă vom continua să extragem 11 miliarde de metri cubi anual, a declarat ieri Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Interes mare din partea companiilor

„La gaze, dependenţa de importuri este mai mică decât la petrol. Importăm doar 20% din consumul de gaze, faţă de 50% în cazul ţiţeiului. Surprinzător, deşi resursele geologice sunt mai mici comparativ cu ţiţeiul, perspectivele imediate sunt mai încurajatoare în cazul gazelor, existând posibilitatea unor noi descoperiri în straturi adânci (gaze neconvenţionale - n.r.) şi în Marea Neagră", a spus oficialul ANRM.

În România există deja trei companii care deţin licenţe pentru explorarea gazelor neconvenţionale: Chevron, MOL şi Avere Energy, licenţe câştigate anul trecut. Însă şi alte companii, precum Petrom, Romgaz şi Sterling, şi-au afirmat interesul pentru aceste resurse.



Primele foraje, peste câteva luni

Gigantul american Chevron va fora prima sondă de explorare în a doua parte a anului viitor, potrivit lui Thomas Holst, country manager pentru România al companiei. „Am început în august pros­pecţiunile seismice şi în curând vom avea primele informaţii despre ce este acolo. Estimăm că vom fora prima sondă de explorare în a doua parte a anului 2012. Gazele neconvenţionale pot deveni o resursă semnificativă în România", a menţionat el.

Un alt gigant petrolier american, ExxonMobil, se pregăteşte să extragă petrol şi gaze din Marea Neagră românească şi va fora prima sondă la finele acestui an, cu costuri de un milion de dolari pe zi.

info
ADVIMA20111027_0594
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite