Gazele de şist nu se mai scot pe şest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, iar sumele au fost publicate din greşeală de Agenţia Resurselor Minerale.

„Exploatarea gazelor de şist ar putea provoca seisme", arată un raport internaţional, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. În schimb, trecerea la secret a unui contract prin care compania americană Chevron ar urma să exploateze gaze de şist în România, la Adamclisi (judeţul Constanţa), a provocat un cutremur care l-a determinat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu să desecretizeze contractul, cu acceptul Chevron. Anunţul a fost făcut ieri, la Varşovia, de premierul Ungureanu.

Coincidenţă sau nu, tot ieri, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) a publicat contractul, dar într-o formă pe care şi-ar fi dorit-o mai puţin completă, adică fără să dezvăluie şi sumele aferente diverselor lucrări pe care le va executa Chevron la Adamclisi. O eroare tehnică a făcut, însă, posibilă vizualizarea capitolului rezervat sumelor respective (exprimate în dolari SUA), astfel că de-acum exploatarea gazelor de şist nu se va mai face fără ştiinţa publică, adică pe şest.

Excepţia care a întărit regula

Clauzele secretizate sunt incluse în contractele Chevron pentru explorarea a trei perimetre de la ţărmul Mării Negre, documente pentru desecretizarea cărora Guvernul român a discutat în ultimele săptămâni cu grupul american.

Cele două părţi au convenit în final ca documentele să fie prezentate public pe site-ul ANRM, cu excepţia clauzelor privind investiţiile asumate de către Chevron. Surse oficiale citate de Mediafax au declarat că Chevron a solicitat ca aceste clauze să fie clasificate în continuare, pentru a nu fi divulgate concurenţei şi pentru a nu afecta, astfel, interesele grupului american în România.

Dintr-o eroare tehnică generată de superficialitate, contractele Chevron publicate ieri pe site-ul ANRM au avut însă un grad prea mic de securizare, iar valoarea investiţiilor asumate de Chevron a putut fi observată mai mult de o oră printr-o simplă operaţiune de mişcare a cursorului şi a paginii respective de internet.

Ulterior, ANRM a ascuns cifra investiţiilor cu un alt program de securizare, modificarea fiind însă tardivă. Anunţând desecretizarea, premierul Ungureanu a precizat că Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru scoaterea la lumină a documentelor. În urmă cu două săptămâni, Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

21,1 milioane de dolari SUA reprezintă costurile primei faze a programului investiţional desfăşurat de Chevron.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite