Gaz de France a avut oferta cea mai buna, dar Gazprom ramane partenerul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitura de teatru in imaginea analistilor si observatorilor. La Distrigaz-Sud nu Gazprom a obtinut punctajul maxim, ci Gaz de France, iar la Distrigaz-Nord, Ruhrgas. Desi de ceva timp se vehicula

Lovitura de teatru in imaginea analistilor si observatorilor. La Distrigaz-Sud nu Gazprom a obtinut punctajul maxim, ci Gaz de France, iar la Distrigaz-Nord, Ruhrgas. Desi de ceva timp se vehicula ideea ca oferta Gazprom nu se ridica la nivelul asteptarilor Ministerului Economiei si Comertului - OPSPI, nimeni nu era convins ca autoritatile se vor rupe de marele furnizor rus care este Gazprom. Alaltaieri, a fost un soc in piata. "Desi, stiam de ceva timp, initial surpriza a fost mare chiar si pentru noi", ne-a declarat in exclusivitate Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz-Sud. Acesta ne da asigurari ca Gazprom, unica sursa pentru importurile de completare a necesarului de gaze in Romania ramane, totusi, Gazprom.
Importurile de completare, de la rusi se fac
- Domnule Duinea, cine va asteptati sa obtina cel mai mare punctaj din cei patru ofertanti pentru Distrigaz-Sud - Enel, Ruhrgas, Gaz de France si Gazprom?
- Sincer, Gazprom. Si pentru noi surpriza a fost la fel de mare ca si pentru presa, desi stiam cu putin timp inaintea dumneavoastra. Gaz de France a facut cea mai buna oferta, jos palaria.
- Si care este oferta francezilor, comparativ cu cea a rusilor?
- Imi pare rau, dar OPSPI nu ne-a dezvaluit si cifrele din oferte si foarte bine a facut. Stim, insa, ca oferta initiala a Gaz de France a fost foarte buna.
- In ce relatii veti ramane cu Gazprom? In piata se vehiculeaza ideea ca Gazprom v-ar putea face "fite" la importul de gaze!
- Cu Gazprom nu putem ramane decat in relatii excelente. Este partenerul nostru nu numai pentru faptul ca de la el importam necesarul anual de gaze, dar sistemul gazier din Romania are lucrari si proiecte majore in transportul de gaze. Cei care si-ar putea imagina o raceala in relatiile comerciale cu Gazprom judeca superficial problema. Nu trebuie uitat ca Gazprom alimenteaza cu gaze o buna parte a Europei in relatii simple, comerciale. Gazul este o marfa pe care Romania o cumpara si o plateste corect. In acest context, este bine de stiut ca oricine va fi actionar majoritar la Distrigaz-Sud si Nord - Ministerul Economiei si Comertului, Gaz de France sau Ruhrgas, cele 30% din nivelul necesar de gaze al Romaniei tot de la Gazprom il vom face.
- Care este cota de inmagazinare pentru iarna 2004-2005 a Distrigaz-Sud?
- Nivelul total angajat pentru stocare, partea noastra, este de 200 milioane mc. Pana in prezent, am stocat aproximativ 150 milioane mc, dar, in mod cert, Distrigaz-Sud va reusi sa inmagazineze catre 230-250 milioane mc.
- Compania a contractat credite pentru plata gazelor sau din surse proprii?
- Desi suma se va ridica, in final, la 35 milioane de dolari, Distrigaz-Sud nu s-a indatorat pentru plata gazelor importate. Totul este achitat din surse proprii.
- Care este factura zilnica pentru plata gazului?
- Fix 500.000 de dolari, in contextul in care consumurile de gaze au scazut pe timpul verii.
- Dupa ce AVAS v-a preluat creantele, care mai este situatia restantelor?
- Din luna iunie si pana in prezent, tot mai sunt unii agenti economici care neglijeaza facturile catre Distrigaz. Restantele nu ating valori mari, dar exista.
Asteptandu-i pe francezi, Distrigaz-Sud isi continua investitiile
"Ne dorim ca, pe plan investitional, anul 2004 sa fie mai bun decat anul 2003", a afirmat directorul general al Distrigaz-Sud, Liviu Duinea. Anul trecut, investitiile Distrigaz-Sud s-au cifrat la 12,5 milioane euro. Investitiile care se vor realiza in acest an se vor axa pe doua coordonate foarte importante pentru furnizarea in conditii de siguranta a gazelor naturale - inlocuirea conductelor cu durata de viata expirata si a aparaturii de masura si reglare. Pentru acest an, Distrigaz-Sud si-a propus sa inlocuiasca 250 kilometri de conducte cu durata de viata expirata. Pentru aceasta investitie, compania va apela la un credit de 17,7 milioane euro, care se va adauga resurselor proprii de 136 miliarde lei. Pentru dezvoltarea sistemului de distributie este alocata o finantare de 818 miliarde de lei, suma totala a investitiilor Distrigaz-Sud ridicandu-se in acest an la aproape 2.000 miliarde lei. Se spera ca privatizarea Distrigaz-Sud sa duca la rezolvarea problemelor legate de infrastructura distributiei. "La ora actuala, infrastructura distributiei este deficitara, aproximativ 40% din conductele noastre avand durata de viata expirata. Distrigaz-Sud are in exploatare circa 13.600 kilometri de conducte, din care cel putin 5.000 kilometri trebuie inlocuiti", a evidentiat Liviu Duinea. Este de remarcat faptul ca Distrigaz-Sud opereaza o retea de distributie a gazelor in 20 de judete din partea de sud a tarii, inclusiv in Bucuresti. In ultimii doi ani, datorita investitiilor realizate de Distrigaz-Sud, dimensiunea retelei a crescut cu 10,5%, iar dimensiunea conductelor cu durata de viata expirata a scazut cu 14,1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite