Găsirea locului de muncă potrivit, cheia succesului în carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să descoperi munca pe care o poţi face cu pasiune trebuie să ai curajul schimbării. Acesta este sfatul pe care îl dă unul dintre managerii de top din România, care în urmă cu 12 ani a

Ca să descoperi munca pe care o poţi face cu pasiune trebuie să ai curajul schimbării. Acesta este sfatul pe care îl dă unul dintre managerii de top din România, care în urmă cu 12 ani a decis să renunţe la un post de profesor la stat pentru o funcţie de director în IT.
Dragoş Nicolaescu, Country Manager Fujitsu-Siemens Computers, le-a arătat tinerilor, la a patra ediţie a Trysuccess, că un manager de succes nu trebuie să fie neapărat un tip scorţos care să recite din cărţile de management ori din manualele companiei. Într-o manieră proprie, plină de umor, Nicolaescu a povestit cum şi-a căutat drumul în carieră, plecând de la pasiunile sale. În urmă cu aproape 12 ani, el avea "o paletă de oportunităţi": să fie asistent cu salariu de un milion sau să fie profesor la o şcoală, cu 600.000 de lei. Dar pentru că era pasionat de IT, a decis să candideze pentru un post de director de IT. "Toată formarea mea s-a făcut din revistele de specialitate. Citeam tot ce apărea. Aia era pasiunea mea", povesteşte managerul. "Unii merg la sală (n.r. - de forţă), eu desfăceam calculatorul să văd toate componentele lui. Ca să aflu la ce folosesc fişierele dintr-o aplicaţie software, acum 10-12, le ştergeam şi vedeam dacă mai funcţionează după aia, până am găsit un prieten care mi-a zis:
ştii, există o carte unde îţi explică acest lucru
.
De postul de director s-a despărţit după aproape două săptămâni, atunci când a înţeles că ar trebui să facă lucruri contrare principiilor sale. "Prima lecţie pe care am învăţat-o este să zici nu. Să renunţi la drumurile închise." Este o experienţă pe care o recomandă tuturor. "Când ceva nu vă place la un loc de muncă, nu răbdaţi prea mult şi mergeţi mai departe. După mine, ăsta este unul dintre lucrurile cele mai importante ca să ai succes. Să nu accepţi ceea ce nu ţi se potriveşte, ceea ce nu e în conformitate cu ce simţi tu", spune Nicolaescu. El crede că sentimentul de a merge fără plăcere la serviciu îl poţi avea indiferent de ce titlu ai, ce poziţie ocupi în cadrul unei companii.
Singurul lucru obiectiv pe care consideră că-l poate spune despre succes este că doar prin schimbări, printr-o permanentă căutare, poţi să ajungi să descoperi cine eşti tu, să descoperi de ce eşti în stare şi ceea ce faci cu pasiune şi pricepere. "Aveţi viitorul înainte. Puteţi să faceţi infinite lucruri. Bucuraţi-vă de schimbare. Stai într-un birou şi nu-ţi place ce faci tu, mediul, salariul, provocarea pe care nu ţi-o oferă. Nu le suportaţi!", îi îndeamnă Nicolaescu pe tineri.
Pasiunea pentru vânzări nu a fost dragoste la prima vedere
După un curs gratuit de vânzări la care a participat, ar fi trebuit să se angajeze la o firmă care vindea copiatoare, dar, aflând cât de dificilă este meseria, a ajuns la concluzia că vânzările nu sunt de el. "Culmea e că, până la urmă, s-a descoperit că vânzările sunt pasiunea mea", povesteşte managerul. După o altă experienţă de vreo două luni a primit pe mână un magazin de confecţii, pe care patronul îl transformase în magazin de IT. Pentru că nu avea bani de marfă, s-a dus la toţi distribuitorii de pe piaţă şi le-a făcut o "ofertă incredibilă, reclamă în buricul Bucureştiului, pe gratis". Lua marfa în custodie pe trei sau şase luni şi o înlocuia imediat ce se vindea. Aşa a pus pe picioare magazinul pe care l-a părăsit tot din cauză că principiile sale nu coincideau cu cele ale întreprinzătorului.
Ordinea şi atenţia pentru detaliu au fost lecţiile pe care le-a învăţat de la următorul patron. "Îmi spunea că îşi câştigă clienţii în proporţie de 60% înainte de a discuta orice, doar din modul în care se prezenta, arăta ori schimba o carte de vizită". Lecţia atenţiei pentru detalii i-a folosit foarte mult în viaţă.
Creativitatea este o altă recomandare pe care managerul o face tinerilor. Un "mecanism hardware de blocare a accesului în incinta calculatorului, configurabil din BIOS" a fost tradus de el prin "un lacăt cu cifru al cărui cod era în BIOS". Aşa a câştigat o licitaţie de un milion de dolari, care părea să favorizeze un anume furnizor. "Fiţi originali, nu vă daţi bătuţi", spune directorul nonconformist. Nicolaescu distruge mitul marilor corporaţii, conform căruia doar rezultatele contează. Uneori este important să ştii că ai făcut tot ce era posibil. "Părerea ta despre tine este cel mai important lucru. Singurul respect pe care vreau să îl am este mândria mea despre mine. E mai importantă decât imaginea pe care ţi-o promovezi despre tine." Pentru el, succesul înseamnă să ai o viaţă împlinită. "Să stai seara în pat şi să te gândeşti. Dragoş, sunt mândru de tine. Mă bucur că ai viaţa asta. Mă bucur de oamenii pe care îi cunoşti, oamenii pe care îi iubeşti şi care te iubesc. Oamenii care te iubesc sunt cea mai mare valoare a vieţii tale", spune managerul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite