Garant solicită ca toţi proprietarii de cazane de ţuică să deţină autorizaţie de la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaziunea fiscală din domeniul alcoolului poate fi redusă prin introducerea obligativităţii autorizării cazanelor de ţuică, indiferent de capacitatea lor. Statul ar trebui să inventarieze, la

Evaziunea fiscală din domeniul alcoolului poate fi redusă prin introducerea obligativităţii autorizării cazanelor de ţuică, indiferent de capacitatea lor. Statul ar trebui să inventarieze, la nivel naţional, toate aceste cazane şi să le confişte pe cele ilegale. Majoritatea sunt toxice şi pun în pericol viaţa consumatorilor.
Propunerea aparţine Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului din România-Garant şi va fi făcută Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cu ocazia dezbaterilor ce vor avea loc cu privire la normele de aplicare a Codului Fiscal, pe capitolul accize. Un proiect al acestora a fost publicat, vineri, pe site-ul MFP, urmând ca în 30 de zile să fie supus dezbaterii publice. "Sunt, din păcate, multe lucruri nestabilite încă. Unul dintre acestea se referă la definirea alambicurilor", a declarat, pentru Adevărul, Radu Morariu, vicepreşedintele Garant. Potrivit acestuia, legea prevede legalitatea deţinerii în cadrul unei gospodării a unui cazan de ţuică, în vederea producerii de ţuică pentru consum propriu, fără a specifica capacitatea acestuia. "Alambicurile pot avea între 50 şi 300 de litri. Or, pentru consum propriu este cam mult. Vom solicita limitatea capacităţii cazanelor la 100 de litri", precizează Morariu. Acesta atrage totodată atenţia autorităţilor că există mii de cazane de ţuică confecţionate din fostele cazane de lapte. "Se ştie că, printre altele, cuprul industrial este toxic. Autorităţile ar trebui aşadar să inventarieze toate aceste obiecte şi să le confişte", susţine vicepreşedintele Garant.
Din 30.000 de cazane de ţuică existente, doar 100 sunt legale
Acesta spune că statul, în speţă MFP, ar trebui să introducă o prevedere referitoare la obligativitatea autorizării cazanelor de ţuică de către Fisc, în baza unor documente precise, printre care şi licenţa de fabricaţie. "Altfel, nu se va rezolva niciodată problema celor aproximativ 30.000 de cazane ilegale de ţuică. Doar 100 sunt înregistrate, oficial, în România", apreciază Morariu. Potrivit acestuia, statul nu încasează de pe urma producerii de ţuică şi rachiuri decât câteva zeci de mii de euro, anual, evaziunea fiscală în acest domeniu fiind de 99,9%.

Potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal referitoare la "Accize", toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri au obligaţia de a se înregistra la Fisc, iar cele care produc pentru consum propriu sunt obligate să înscrie în declaraţie şi cantităţile estimate a fi realizate la nivelul unui an. Instalaţiile deţinute vor purta obligatoriu sigiliile aplicate de către administraţiile financiare, pe toată perioada de nefuncţionare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite