GDF Suez Energy: Gazele de import vor fi mai scumpe cu 33% la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor de import va creşte cu cel puţin 33% în această iarnă, din cauza cotaţiilor extrem de ridicate ale petrolului, au declarat, pentru „Adevărul", reprezentanţii GDF Suez Energy România (fostul Distrigaz Sud).

„În ipoteza optimistă în care preţul barilului ar fi menţinut la nivelul actual, preţul la gazul de import ar depăşi 160 lei/MWh (530 de dolari pe mia de metri cubi - n.r.) iarna viitoare, comparativ cu nivelul actual de 120 lei/MWh (400 de dolari pe mia de metri cubi - n.r.) şi cu nivelul ultimei actualizări făcute de ANRE de 79 lei/MWh", au arătat oficialii companiei.

Citiţi şi E.ON România: Preţul gazelor va exploda la iarnă.

Ei au arătat că anul acesta au propus un calendar de creştere a preţului la gaze în mai multe etape: 9,8% la 1 februarie, 4,2% la 1 aprilie şi 7,5% la 1 iulie, argumentând că diferenţa între costul real al gazelor şi preţul de vânzare este în prezent mai mare de 25%.

Preţul reglementat nu a mai fost modificat din iulie 2009, când a scăzut cu 5%

"GDF SUEZ Energy România a înaintat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) toate datele care justifică necesitatea creşterii preţului la gaze. Reamintim că preţul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 22 de luni şi nu reflectă deloc costul real de achiziţie a gazului. Este suficient să comparăm preţul gazului de import publicat de ANRE şi coşul de gaze pentru lunile trecute pentru a vedea lipsa evidentă a unei corelări între costurile şi preţul de vânzare pe piaţa reglementată", au susţinut reprezentanţii GDF Suez.

Astfel, preţul la gazele de import a evoluat între octombrie 2009 şi prezent de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh, ca rezultat al majorării constante a preţului petrolului în cursul anului 2010.

"În plus, în afară de creşterea intrinsecă a costului gazului rusesc, trebuie avută în vedere şi ponderea tot mai mare a gazului importat în coşul de gaze care a atins un nivel record, de 41,2% în februarie 2011, respectiv de 39% în martie. Aceşti doi factori, costul gazului importat şi coşul de gaze, au condus, în primul trimestru din 2011, la un decalaj de 20 lei/MWh între costul de achiziţie şi preţul de vânzare a gazului. Conform reglementărilor, diferenţele de costuri constate în 2010 şi 2011 vor trebui recuperate în următoarele luni", au mai spus reprezentanţii grupului francez.

Companiile au cerut o scumpire în etape

"Conştienţi de impactul social al unei astfel de creşteri, GDF SUEZ Energy România agreează o creştere în etape. Astfel, anul trecut, am solicitat şi argumentat o creştere de 5% care ar fi putut permite atenuarea şocului unei creşteri cu două cifre. Şi anul acesta am propus un calendar de creştere a preţului la gazele naturale în mai multe etape: 9,8% la 1 februarie, 4,2% la 1 aprilie şi  7,5% la 1 iulie. Decizia îi revine însă Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, însă cerinţa noastră este aceea de a se aplica reglementările metodologiei tarifare în vigoare", au continuat ei.

Amânarea deciziei de creştere a preţului la gaze nu este benefică nici pentru furnizorii de gaze, care acumulează pierderi care pun în pericol sănătatea financiară a societăţii, nici pentru populaţie care va trebui să facă faţă unei creşteri mult mai importante.  

"Niciun furnizor nu poate să vândă gaze la un preţ inferior costurilor de achiziţie. Decizia de a nu se modifica preţurile prejudiciază sănătatea financiară a societăţii şi implicit siguranţa livrărilor de gaze şi continuarea investiţiilor în modernizarea şi dezvoltarea reţelei. Pe termen scurt, ea poate părea benefică pentru consumatori dar, pe termen mediu, ea se va dovedi şi mai greu de suportat", au argumentat oficialii companiei energetice.

Guvernul vrea să îngheţe preţul pentru populaţie până în martie 2012

„Adevărul" a relatat, în ediţia de luni, că autorităţile iau în calcul posibilitatea ca populaţia să primească un procent foarte mare de gaze din producţia internă, ceea ce ar însemna că, până în martie anul viitor, preţul pentru clienţii casnici ar putea să nu fie modificat.

În schimb, firmele vor consuma mai mult gaz de import şi vor plăti un preţ mai mare. Această modificare ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie, iar până atunci nu va fi operată nicio schimbare de preţ. Citiţi aici mai multe despre intenţia Guvernului.

Întrebaţi dacă, în opinia lor, această măsură ar fi sau nu benefică, reprezentanţii GDF Suez Energy au arătat că sunt "deschişi oricărei propuneri, atâta timp cât este prevăzută o abordare concertată, a tuturor jucătorilor pieţei, iar consecinţele unui astfel de mecanism, ale cărui reguli nu există astăzi, vor fi cunoscute şi analizate. În prezent, nu avem cunoştinţă de nicio astfel de propunere care să fi fost înaintată spre analiză operatorilor de pe piaţă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite