GAFĂ Băsescu a semnat greşit pactul fiscal la Bruxelles. A încurcat luna! (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a scris greşit data când a semnat, vineri, la Bruxelles, textul pactului fiscal european, el trecând luna a doua în loc de a treia, transmite Mediafax.

Alături de România, alte 24 de state comunitare au aderat la tratatul fiscal, singure excepţii fiind Marea Britanie şi Republica Cehă.

Din imaginile transmise din sala în care a fost semnat documentul rezultă că preşedintele Băsescu a scris, după semnătură, "02.02.2012".

Premierul britanic David Cameron a fost cea mai puternică voce împotriva shimbării tratatelor europene existente, iar acest lucru i-a determinat pe ceilalţi politicieni prezenţi la Bruxelles să propună încheierea unui nou tratat.

Cameron a refuzat deschiderea tratatelor existente pentru că nu a putut obţine anumite privilegii pentru districtul financiar al Marii Britanii, City of London, ceea ce înseamna practic ca sectorul financiar britanic ar fi putut fi afectat de înăsprierea regulilor comunitare.

Până la urmă, am judecat că nu este în interesul Marii Britanii. Aşa că mi-am folosit efectiv dreptul de veto“, a explicat David Cameron.

Cehia a anunţat că nu va semna vineri pactul fiscal, întrucât nu consideră că acesta aduce îmbunătăţiri substanţiale faţă de reglementările existente. Cehia nu exclude însă posibilitatea de a se alătura la o dată ulterioră, a declarat premierul Petr Necas.

România a decis încă din decembrie 2011 să se alăture celor 17 state din zona euro şi altor şapte ţări non-euro şi a semnat un nou tratat european. Acesta include prevederi precum sancţionarea unui stat dacă nu respectă ţintele fiscale, „supunerea“ în faţa Comisiei Europene şi a Consiliului European şi înfiinţarea unui „mecanism automat de corecţie“ pentru aceste situaţii.

Curtea Europeană de Justiţie va fi împuternicită pentru a sancţiona orice derapaj fiscal din partea statelor care vor semna noul pact european. Penalităţile pot ajunge până la 0,1% din PIB-ul respectivului stat.

"România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România ar vrea să participe la deciziile din zona euro, pentru că orice decizie sau orice lipsă de decizie afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din România. Soluţia pentru criză este să rămânem uniţi, să rămânem UE cu 27 de membri, şi nu UE cu 17 membri", declara atunci Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite