Fuziunea Alpha-Bancpost ar putea eşua din cauza restructurării datoriei Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuziunea dintre cele două grupuri bancare greceşti, anunţată încă din august 2011, ar putea fi amânată din cauza planului UE de a forţa băncile să accepte pierderi pe împrumuturile acordate Greciei. În România, înţelegerea ar fi urmat să dea naştere băncii Alpha-Bancpost, care ar fi ocupat locul trei pe piaţa autohtonă, în funcţie de active.

Reprezentanţii Alpha Bank au anunţat astăzi că, din cauza planului de restructurare a datoriei publice a Greciei, bazat pe forţarea creditorii privaţi ai Atenei (bănci, fonduri de investiţii) să încaseze pierderi de până la 50% din valoarea împrumuturilor acordate statului, nu mai pot stabili un calendar sigur pentru procesul de fuzionare cu grupul Eurobank, prezent în România prin Bancpost.

Reprezentanţii Eurobank susţin însă că negociază cu cei de la Alpha pentru finalizarea „cât mai rapidă“ a procesului de fuzionare. „Considerăm că nu există motive pentru a amâna finalizarea fuziunii“, au declarat aceştia.

image

 Tranzacţionarea de acţiuni ale celor două grupuri bancare a fost suspendată în această dimineaţă de autoritatea de reglementare a sistemului financiar din Grecia. Înainte de asta, acţiunile Alpha erau în creştere cu 9,4%, cu o valoare de 1,28 euro/titlu, iar cele ale Eurobank aveau o scădere de 0,25%, cu un preţ de 0,80 euro/titlu.

CITEŞTE ŞI

E oficial: Alpha va fuziona cu Eurobank

Un nou gigant bancar ia naştere în Europa

Fuziunea Alpha-Eurobank, aprobată. În România, Alpha şi Bancpost vor deveni o singură bancă

Consiliul Concurenţei a aprobat fuziunea dintre Alpha şi Bancpost

„Pieţele estimează că termenii înţelegerii vor fi modificaţi în favoarea grupului Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai amplu portofoliu de obligaţiuni guvernamentale elene, aşa că, în funcţie de pierderile nete, va avea cele mai ridicate nevoi de recapitalizare“, a declarat un bancher pentru Reuters.

„Există aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderile nete cauzate de schimbul de obligaţiuni guvernamentale (prin care se va efectua practic restructurarea datoriei Greciei – n.r.). Asta nu înseamnă că acordul privind fuzionarea se prăbuşeşte sau că nu va mai fi aplicat“, a declarat astăzi un oficial din cadrul Alpha Bank pentru agenţia de ştiri Reuters.

image

Mihai Bogza (stânga) şi Sergiu Oprescu conduc operaţiunile din România ale Eurobank şi, respectiv, Alpha Bank


Eurobank are o expunere de două ori mai mare decât Alpha Bank pe datoria publică a statului elen.

Lovit de ieşirile masive de capital, retrogradări din partea agenţiilor de rating şi creşterea cotei împrumuturilor neperformante, sistemul bancar elen a fost îndemnat de oficialii de la Atena să ia în calcul operaţiuni precum fuziuni pentru a se consolida.

Nu există niciun motiv pentru care programul de restructurare a datoriei publice să afecteze procesul de fuzionare a celor două bănci, a anunţat astăzi Ministerul de Finanţe de la Atena.

 „Managementul celor două bănci a urmărit îndeaproape negocierile dintre Grecia şi creditorii săi privaţi“, se arată într-un comunicat emis astăzi, după suspendarea tranzacţionării acţiunilor celor două grupuri, de Ministerul Finanţelor.

Directorii Alpha Bank şi Eurobank au anunţat în august că instituţiile elene de credit vor fuziona. Noua bancă va fi cea mai mare din Europa de Sud-Est. Cele două grupuri greceşti sunt prezente în ţara noastră prin Alpha Bank şi Bancpost. În România, noua bancă va urca direct pe locul trei în topul celor mai mari bănci.

Pentru a face faţă celei mai grave crize din ultimii 40 de ani, băncile elene EFG Eurobank şi Alpha Bank (care ocupă locul doi, respectiv trei în topul celor mai mari bănci din Grecia după active) au decis să fuzioneze, dând astfel naştere celei mai mari bănci din Europa de Sud-Est. Noul grup bancar va fi unul dintre principalele 25 de grupuri bancare din zona euro, cu 1.300 de filiale în opt ţări, active în valoare de 146 de miliarde de euro şi opt milioane de clienţi. „Consolidarea a două bănci complementare din sectorul privat, cu sinergii substanţiale şi un raţionament strategic clar, va juca un rol vital în revenirea economică a Greciei", se arată în comunicatul comun emis atunci de cele două instituţii de credit.

Ce se va întâmpla în România

În România, cele două bănci sunt prezente prin Bancpost, respectiv Alpha Bank. Pe plan local, fuziunea va restructura topul celor mai mari bănci, schimbând chiar primele poziţii ale clasamentului. Noua bancă ar urma să se situeze pe locul trei în acest top, fiind depăşită numai de BCR şi BRD. De asemenea, banca va ocupa poziţii fruntaşe (top trei) şi în Bulgaria, Serbia şi Cipru, potrivit documentului.

Tranzacţia se va efectua prin schimb de acţiuni, la un curs de cinci titluri Alpha Bank pentru şapte titluri Eurobank. Practic, actualii acţionari ai Alpha Bank vor controla 57,7% din nou grup, în timp ce acţionarilor Eurobank le va reveni o participaţie de 42,5%.

Cine conduce noul grup

Consiliul director şi comitetul executiv ale noului grup bancar vor fi conduse de Zannis Costopoulos, iar echipa de management va fi condusă de doi directori generali, Demetrios Mantzounis şi Nicolas Nanapoulos. În România, Alpha Bank este condusă de Sergiu Oprescu din funcţia de CEO şi de Christos Giampanas, preşedintele Consiliului Administrativ. Bancpost este condusă de preşedintele executiv Peter Weiss şi de Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Administrativ. Imediat după anunţ, acţiunile Alpha Bank au înregistrat o creştere de 30% pe bursa de la Atena, iar cele ale Eurobank au înregistrat un avans de 29%.

În noiembrie, acţionarii EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat fuziunea celor două bănci.

În România, Consiliul Concurenţei şi-a dat avizul în noiembrie pentru fuziunea dintre grupurile bancare elene Alpha Bank şi EFG Eurobank, prezente pe piaţa autohtonă prin Alpha Bank şi Bancpost. 

„Analiza efectuată de autoritatea de concurenţă a relevat faptul că operaţiunea notificată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească, respectiv nu va conduce la crearea sau consolidarea unei poziţii dominante a societăţii rezultate din fuziune, care să aibă ca efect restrângerea, înlãturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia", se arată într-un comunicat emis de Consiliul Concurenţei.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite