Furturile de gaze si instalatiile improvizate - doar doua din problemele Distrigaz-Sud in 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii fura tot ce pot, indiferent de primejdia la care ii expun pe concetatenii lor sau pe ei insisi. Fura gaze direct sau sub forme sofisticate si inteligente, fura capacele caminelor de vizitare

Romanii fura tot ce pot, indiferent de primejdia la care ii expun pe concetatenii lor sau pe ei insisi. Fura gaze direct sau sub forme sofisticate si inteligente, fura capacele caminelor de vizitare si control al gazelor naturale. Paralel, ei fac si lucrari improvizate la instalatiile de gaze, dar exista si situatii in care folosesc impropriu sursa de gaze. Distrigaz-Sud face, acum, la inceput de an, un nou apel catre cetateni, sfatuindu-i cum sa utilizeze corect aceasta materie exploziva care sunt gazele naturale.
Furt de gaze
Au fost depistate 419 cazuri de furt prin interventii frauduloase de catre abonati la aparatura de masurare - contor, efectuarea unor legaturi de ocolire a masurarii, racordarea clandestina la reteaua de distributie etc. Toate aceste cazuri au fost instrumentate de specialistii Distrigaz-Sud conform legislatiei in vigoare. Legea gazelor prevede la art. 103 ca "sustragerea de gaze naturale constituie infractiune de furt si se pedepeseste conform prevederilor Codului Penal". Printre localitatile in care s-au depistat furturi de gaze semnificative se afla: Tg. Jiu - 33 cazuri, Gaesti - 38 cazuri, Targoviste - 17 cazuri, Ploiesti - 76 cazuri, Baicoi - 25 cazuri.
Furturi de capace la caminele de vizitare si la rasuflatorile de control gaze naturale
In anul 2004 au fost constatate 961 de furturi de capace la camine de vizitare si 12.194 de capace ale tuburilor de control al gazelor naturale. Acest fenomen genereaza, pe langa pericolele care apar in circulatia si exploatarea in conditii de siguranta a retelei de distributie a gazelor naturale, si un efort financiar suplimentar din partea societatii Distrigaz-Sud, care se ridica la aproximativ 5,5 miliarde lei necesari inlocuirii acestora. Interventiile facute pe langa societatile de colectare a fierului vechi pentru a nu fi primite aceste elemente specifice retelei de gaze au ramas fara rezultat.
Lucrari improvizate la instalatiile de gaze naturale
Si anul trecut, cu ocazia efectuarii verificarii si reviziei periodice la instalatiile de utilizare ale abonatilor Distrigaz-Sud au fost depistate 5.578 de cazuri de interventii neuatorizate, care puteau sa puna in pericol vietile si bunurile materiale ale oamenilor. Toate aceste lucrari au fost dezafectate de catre personalul societatii. Cele mai multe instalatii ilegale au fost depistate pe raza Sucursalelor Pitesti - 1.807 cazuri, Targoviste - 1.001 cazuri, Tg. Jiu - 422 cazuri, Brasov - 1.830 cazuri.
Nerespectarea obligatiilor de intretinere, exploatare si efectuarea de improvizatii la aparatele de consum al gazelor naturale de catre abonati
Din cauza improvizatiilor, in anul 2004 au avut loc 61 evenimente nedorite. Dintre acestea, se pot mentiona 27 cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon, soldate cu 36 de morti si 51 de intoxicati care au putut fi salvati. Totodata, manevrarea gresita a aparatelor de utilizare a gazelor naturale, in numar de 11, s-au soldat cu 13 raniti. Toate aceste "tragedii" au fost posibile din cauza faptului ca utilizatorii nu au efectuat curatirea cosurilor de evacuare a gazelor arse; nu au efectuat repararea sobelor - obturarea crapaturilor aparute ca urmare a folosirii indelungate; folosirea masinilor de aragaz foarte vechi pentru care nu mai exista piese de schimb si la care s-au facut reparatii sau interventii improvizate; lasarea focurilor nesupravegheate care au dus la supraincalzirea sobelor si implicit la deteriorarea acestora; inversarea operatiunilor de dare a focului, in sensul ca s-a deschis intai robinetul si apoi s-a apropiat sursa de foc - chibritul sau bricheta; trebuie respectat principiul "gaz pe flacara"; inchiderea usitei de la focar care asigura accesul liber al aerului de ardere. Specialistii Distrigaz-Sud atrag atentia cetatenilor ca, pentru evitarea accidentelor, este obligatorie respectarea in totalitate a "Instructiunilor pentru utilizare a gazelor naturale", care au fost inmanate fiecarui abonat cu ocazia punerii in functiune a instalatiei de gaze, precum si a prescriptiilor tehnice de folosire a aparatelor de utilizare sau a arzatoarelor, elaborate de producator.
Prevederi ale Legii 351/2004
Distrigaz-Sud face apeluri repetate la adresa cetatenilor, pe care ii sfatuieste asupra modului corect de utilizare a gazelor, dar le aduce la cunostinta si prevederile legale, privind deteriorarea echipamentelor de masura si control.
Art. 104 - Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 4 ani.
Art. 105 - Deteriorarea, modificarea fara drept a componentelor obiectivelor de productie, inmagazinare, transport, distributie a gazelor naturale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 an la 10 ani.
Art. 106 - Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite