Furnizorii de energie şi gaze vor fi obligaţi să ne înveţe cum să reducem consumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de distribuţie şi furnizorii din domeniul energie şi al gazelor vor fi obligaţi, începând de anii următori, să reducă volumele furnizate şi distribuite cu 0,5% pe an, potrivit unui document elaborat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, ei vor trebui să propună clienţilor soluţii de eficientizare a consumului de energie.

„Pentru realizarea prevederii, operatorii sistemelor de distribuţie pot opta următoarele variante: a.Realizarea economiei de energie prin participarea la un Acord pe Termen Lung negociat cu ANRE, în cadrul căruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distribuţie; b.Contribuţia la Fondul de Eficienţă Energetică, cu o valoare anuală egală cu 0,5% din cifra de afaceri aferentă activităţii de distribuţie a energiei  în anul precedent", se arată în document.

Furnizorii au şi ei de ales între două variante: fie constituie o companie de servicii energetice (ESCO), ca departament propriu, fie contractează serviciile unei companii specializate. „În acest fel se poate recupera costul programului de economie de energie realizat de furnizori din valoarea economiei de energie realizate", se precizează în proiect.

Operatorii care nu se conformează vor fi penalizaţi cu un procent din cifra de afaceri egal cu diferenţa dintre ţinta de economie (0,5%) şi economia efectiv realizată.

România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să reducă cu 20% consumul de energie până în anul 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite