Criza a redus rata de înfiinţare de companii noi, managerii planifică riguros cheltuielile şi scad salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Fundaţia Post-Privatizare în rândul antreprenorilor şi managerilor la nivel naţional scoate la iveală schimbările pe care le-a adus criza în gestionarea afacerilor. Astfel, rata de înfiinţare de companii noi a scăzut în ultimii ani - dintre managerii care au răspuns chestionarului numai 12% activează în companii înfiinţate cu mai puţin de 5 ani în urmă, în timp ce 21% sunt din firme înfiinţate cu 6-7 a

Studiu mai arată că managerii au fost nevoiţi să îşi adapteze strategiile la criza economică: 89% dintre antreprenorii intervievaţi au recurs la planificarea riguroasă a cheltuielilor sau reducerea acestora. Numai 31% din totalul respondenţilor au redus numărul de angajaţi pentru a face faţă situaţiei iar 15% dintre aceştia au apelat la reducerea salariilor.

Educaţia angajaţilor, educaţia managerilor

Managerii sunt dispuşi să investească în pregătirea angajaţilor în măsura în care cunoştinţele dobândite au un impact imediat şi benefic asupra dezvoltării companiei. Pe lângă acest criteriu, atunci când respondenţii selectează angajaţii pentru a-i trimite la cursuri au în vedere performanţele acestora (87%), precum şi rolul în cadrul companiei (86%). Aspectele financiare sunt mai puţin importante, acestea fiind menţionate de 66% dintre managerii interesaţi de educaţia angajaţilor.

Conform studiului, antreprenorii şi managerii români consideră educaţia antreprenorială drept unul dintre cele mai importante aspecte pentru consolidarea unui business, 48% dintre cei intervievaţi urmând deja cursurile unui program de pregătire antreprenorială la nivel de management sau MBA.

27% dintre manageri sunt interesaţi să urmeze cursuri de specializare indiferent de resursele necesare, în timp ce 29% dintre aceştia îşi manifestă interesul pentru un astfel de curs numai dacă nu necesită foarte mult timp. Doar 8% dintre respondenţi s-au arătat complet dezinteresaţi faţă de programele de educaţie antreprenorială.

Când au fost întrebaţi dacă au participat până acum la un program de pregătire antreprenorială, 47% dintre managerii intervievaţi au declarat că au urmat cursurile unui astfel de program, mai ales cele de tip MBA. Există o tendinţă de valorizare pozitivă din partea antreprenorilor a acestui tip de programe, 52% dintre aceştia fiind de părere că angajaţii ar trebui să beneficieze de o astfel de pregătire.

Sondajul a fost efectuat pe teritoriul României, la întrebările acestuia răspunzând manageri şi antreprenori. Respondenţii au fost atât bărbaţi cât şi femei cu vârste peste 18 ani. Studiul s-a desfăşurat în luna noiembrie a anului 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite