Inconsecvenţă la Agricultură. Fuia s-a răzgândit: Sunt şanse zero să împiedicăm străinii să cumpere terenuri agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat miercuri, în cadrul unui forum de agricultură, că liberalizarea pieţei funciare nu poate fi amânată, având în vedere că România s-a angajat prin tratul de aderare la UE să liberalizeze piaţa la 1 ianuarie 2014. În prima sa conferinţă de presă de la preluarea Ministerului, la sfârşitul lunii februarie, Fuia a declarat că va încerca să obţină prelungi

"Noi am accpetat această clauză în tratul de aderare la UE. Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşeală. Am văzut că, în presă, au vorbit chiar persoane care au fost implicate în procesul de negociere cu UE, în 2002-2003, care spuneau că procesul de negociere poate dura trei-şase luni. Îi invit însă pe aceştia să privească la alte state europene şi să vadă dacă a obţinut vreuna modificare tratului de aderare", a declarat astăzi Fuia, făcând referire la declaraţiile făcute de Vasile Puşcaş, negociatorul-şef al României cu UE, care a explicat pentru "Adevărul" că, din punct de vedere teoretic, renegocierea tratului european este posibilă.

"S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo. Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală", a spus Fuia.

"Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri", a adăugat el.

Citeşte aici declaraţiile integrale făcute de Vasile Puşcaş privind renegocierea tratatului de aderare la UE

"Asta nu înseamnă însă că nu vom încerca să obţinem prelungirea moratoriului", a adăugat Fuia, explicând că soluţia ideală nu este amânarea liberalizării pieţei funciare ci, mai degrabă, înfiinţarea unei bănci funciare, cu drept de preemţiune în privinţa achiziţiilor de terenuri agricole de către cetăţeni străini.

În prima sa conferinţă de presă de la preluarea Ministerului, Fuia a declarat că va încerca să obţină prelungirea moratoriului pentru achiziţiile de terenuri agricole de către nonrezidenţi.

„În funcţie de cât de buni negociatori am fi, procesul poate dura între trei şi şase luni", a declarat, pentru „Adevărul", Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE. Au mai existat cazuri în care state comunitare au obţinut renegocierea tratatelor de aderare, însă a fost vorba doar de situaţii excepţionale, subliniază specialistul. Iar credibilitatea României ar putea fi ştirbită de o astfel de solicitare, consideră Puşcaş.

„Pe de-o parte, România a aderat la mai multă integrare, la un pas înainte prin semnarea Tratatului fiscal. Pe de altă parte, vrea prelungirea restricţiilor funciare. Zice una, face alta", consideră profesorul universitar. „Pământul face parte din capital, iar liberalizarea pieţei funciare înseamnă libera circulaţie a capitalului. Pentru alte domenii cerem investiţii străine, aici ne ferim de ele", continuă el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite