Fuia: În două săptămâni vom prezenta un proiect pentru „taxa pe pârloagă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat astăzi că MADR va prezenta, peste două săptămâni, un proiect legislativ pentru taxarea terenurilor agricole necultivate, ca măsură de stimulare a sectorului. Ministerul a propus şi în anii anteriori o astfel de taxă, însă proiectul normativ s-a pierdut pe traseul parlamentar, iar amenzile au rămas doar la nivel declarativ.

Introducerea unei taxe pentru terenurile agricole necultivate ar determina ca un ultimul milion de hectare, în prezent nelucrate, să fie exploatate, astfel încât întreaga suprafaţă agricolă a României să ajungă să fie cultivată în timp.

„Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară. Lucrăm la proiectul de act normativ şi o să vedem cum îl promovăm, prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege, în Parlament“, a declarat Fuia, adăugând că traseul parlamentar este destul de anevoios şi că preferă adoptarea prin ordonanţă guvernamentală.

Suprafaţa agricolă nelucrată la nivel naţional s-a redus de la 2,5-3 milioane de hectare în urmă cu câţiva ani la sub un milion de hectare anul trecut, a precizat ministrul.

„Un teren nelucrat nu-l afectează doar pe proprietarul său, ci şi pe cei din jur“, a argumentat ministrul.

Nu se mai cultivă 1,6 milioane de hectare

Din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică reiese că în România anului 1990 era cultivată o suprafaţă totală de 9,4 milioane de hectare. În 2008, suprafaţa cultivată a scăzut la mai puţin de
7,8 milioane de hectare.

Pârloaga, câştig garantat din subevnţii

Faptul că statul şi Uniunea Europeană acordă subvenţiile la hectarul de teren şi nu la suprafaţa exploatată oferă investitorilor garanţia unui câştig sigur. Practic, cu toate că astfel de afacerişti blochează suprafeţe de teren arabil, pe care îl lasă în pârloagă, ei scot un profit semnificativ din subvenţii. La fel face şi o parte din populaţia rurală care, dintr-un motiv sau altul, nu mai lucrează pământul. Uneori, motivele sunt întemeiate - vârsta înaintată sau lipsa banilor. Alteori, aceştia consideră că pur şi simplu nu se merită să lucreze pământul, însă continuă să încaseze ajutoarele.

Terenurile-pârloagă afectează însă calitatea pământurilor vecine. Automat, cresc costurile pentru întreţinerea terenului. Nu se ştie cu exactitate care este suprafaţa care, anual, stă în paragină în loc să fie lucrată. Cele mai optimiste estimări anunţă că doar 2,5 milioane de hectare se află în această stare. Cele mai pesimiste spun însă că este vorba de până la patru milioane de hectare.

MADR nu este la prima tentativă de a încerca să introducă o astfel de taxă. Drumul unui proiect de lege în acest sens a fost însă prea lung şi întins pe prea mulţi ani. La începutul lui 2011, Ministerul Agriculturii anunţa introducerea unei amenzi de 400 de lei pentru terenurile nelucrate.  Chiar şi aşa, proprietarii ar fi ieşit în câştig, având în vedere că subvenţia la hectar se ridică la 176 de euro. Amenda nu a văzut însă lumina zilei. Chiar dacă se anunţa că în aprilie 2011 va fi adoptat proiectul, acesta a fost până la urmă amânat. Specialiştii din domeniu estimează  că 60% din subvenţiile acordate în 2010 au mers către terenuri nelucrate.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite