Fuia îi ameninţă pe bancheri, fermierii îl critică pe Fuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilonul I de creditare este format din acele împrumuturi pe care bancherii le dau fermierilor până când aceştia încasează subvenţiile pe suprafaţă, iar piaţa acestor credite a crescut exploziv în 2011. Ei bine, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, i-a avertizat pe bancheri că “nu vor mai avea acces la Pilonul I dacă nu dovedesc că se implică mai hotărât în finanţarea agriculturii”.

"Am văzut că mai multe bănci se limitează doar la aceste credite-punte şi vă spun cu toată responsabilitatea că nu le voi mai acorda acces la Pilonul I, dacă nu văd o implicare mai bună în finanţarea fermierilor", a spus Fuia.

Ce vor fermierii

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus, în deschiderea conferinţei Mediafax talk about agriculture, că la prima vedere avem şi bani şi garanţii, dar lucrurile nu stau deloc aşa. După ce i-a reproşat ministrului că nu este de găsit la telefon, Baciu a enunţat câteva dintre problemele grave cu care se confruntă agricultorii:

- Avem subvenţiile cele mai mici din Europa;
- Vom fi ultimii şi după 2014, pentru că banii se împart pe suprafaţă şi există mulţi fermieri care nu îi pot accesa;
- În ultimii 20 de ani, irigaţiile au fost făcute praf;
- Terenurile au fost fărâmiţate;
- Pentru elaborarea unui dosar de finanţare, îţi trebuie o lucrare de doctorat şi noi ştim că fermierii nu sunt chiar doctori în agronomie;

- România este prea puţin vocală atunci când se iau decizii în structurile UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite