Franţa şi Germania vor să aplice impozit unic pe profit în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele cu impozite mici pe profit, precum Cipru, Irlanda sau Letonia, vor avea de suferit dacă propunerea se concretizează. Iniţiativa franco-germană urmăreşte armonizarea fiscalităţii în Uniune, dar s-a lovit imediat de opoziţia reprezentanţilor din Belgia şi Irlanda. 

Prezentat ca o modalitate de „a armoniza" sistemele fiscale şi de a spori competitivitatea statelor din Uniunea Europeană, Pactul pentru Competitivitate se loveşte deja de opoziţia reprezentanţilor mai multor state. Motivul? Unul dintre punctele-cheie ale propunerii prevede introducerea unui impozit unic pe profit în ţările din zona euro. Restul statelor comunitare vor putea adera la acest pact dacă vor acest lucru, a precizat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Irlanda, cel mai aprig oponent

Printre cei nemulţumiţi de această iniţiativă se numără atât liderii din statele care au cote reduse pentru impozitul pe profit, cât şi marile multinaţionale. Deşi Irlanda, unde impozitul pe profit este printre cele mai mici din UE (12,5%), a fost cel mai aprig oponent al acestei iniţiative, nici reprezentanţii Marii Britanii şi ai câtorva state mai mici „nu s-au arătat prea entuziasmaţi" de propunere, informează publicaţia britanică „Financial Times."

Citiţi şi:

Bulgarii ne dau lecţii de administrare fiscală

Acestora li s-a alăturat şi premierul belgian Yves Leterme. „Trebuie să existe mai multă cooperare economică, dar trebuie ca statele membre să aibă destul spaţiu pentru a-şi desfăşura propriile politici", a declarat acesta, citat de euobserver.com.

Franco Frattini, ministrul de Externe italian, a declarat ieri că Europa nu este pregătită pentru armonizarea sistemelor de impozitare şi că va fi imposibil să se ajungă la o înţelegere în acest sens până luna viitoare. Însă Merkel a precizat în repetate rânduri că liderii europeni trebuie să ajungă la un acord în legătură cu aceste măsuri până în martie, iar abia atunci ea va discuta despre consolidarea Fondului European pentru Stabilitate Financiară, informează Reuters.

Rate mici ale impozitului pe profit sunt aplicate în Bulgaria şi Cipru (10%), Irlanda, Letonia (15%) şi România (16%), potrivit datelor Eurostat. Practic, dacă iniţiativa se concretizează, costurile companiilor din Irlanda vor creşte cu până la 13%, potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young.

Ce mai prevede pactul

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au prezentat, la summitul liderilor europeni de la sfârşitul săptămânii trecute, o primă ciornă a Pactului pentru Competitivitate. Printre măsurile vizate în document se mai numără aducerea la un nivel comun a vârstei de pensionare şi a Codurilor Muncii din toate statele comunitare.

La scurt timp, analiştii au criticat-o pe Merkel, spunând că aceasta încearcă să „bage pe gât" statelor membre modelul economic german. „Ea (Angela Merkel - n.r.) şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au dezvăluit vineri un Pact European pentru Competitivitate menit să facă restul Europei să semene mai mult cu Germania", se arată într-un editorial publicat în „The Wall Street Journal".

Cele mai mici impozite pe profit din UE

Bulgaria 10%
Cipru 10%
Irlanda 12,5%
Letonia 15%
România 16%
Polonia 19%
Slovacia 19%
Cehia 20%
Lituania 20%
Estonia 21%

Sursa: Eurostat

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite