Franţa ar dori să construiască a doua centrală nucleară din România – oficial francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa ar dori să construiască a doua centrală nucleară din România, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe francez, Pierre Lellouche.

"România, alături de Polonia, Slovacia, Italia, Marea Britanie şi, bineînţeles, Franţa sunt ţări care au programe nucleare în curs şi proiecte precise, cum ar fi proiectul de construire a unei a doua centrale nucleare în România", a spus Lellouche.

"Există o cooperare între noi şi eu doresc ca viitoarea centrală românească să fie una franceză, fabricată cu ajutorul industriei româneşti, în deplină cooperare", a adăugat diplomatul.

Întrebat dacă există vreo înţelegere între România şi Franţa pentru construirea unei viitoare centrale, el a spus că există acorduri la nivelul comisiilor de specialitate în domeniul energiei dar "în ceea ce priveşte achiziţionarea unei centrale Guvernul român este cel care trebuie să facă o cerere de ofertă în legătură cu ceea ce a decis".

Relaţii vechi de prietenie energetică la cel mai înalt nivel

Apropierile dintre Franţa şi România în domeniul energetic sunt binecunoscute. În februarie 2008, în urma unei vizite la Bucureşti a preşedintelui francez, Nicholas Sarkozy, care a avut discuţii bilaterale cu Traian Băsescu, oficialii companiei franceze Areva, cel mai mare constructor mondial de centrale nucleare, declarau în presa internaţională că vor construi noua centrală din România.

La acea dată, surse din industrie spuneau că geneza acestor declaraţii ar fi fost rezultatul discuţiilor dintre cei doi preşedinţi.

Mai mult, ca o nouă dovadă de apropiere a celor două state, tot în 2008, în cadrul unui forum de afaceri româno-francez, Traian Băsescu spunea că România este gata să cedeze Franţei o parte din participaţia sa la conducta Nabucco, în cazul în care Turcia continuă să se opună includerii în proiect a Hexagonului.

Amplasament posibil - bazinul Someşului

Ideea construirii unei noi centrale nucleare în România a fost făcută publică pentru prima dată de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu în octombrie 2007, cu ocazia inaugurării celui de-al doilea reactor de la Cernavodă.

În prezent, sunt analizate trei posibile amplasamente pentru această centrală, toate trei pe râul Someş. După alegerea amplasamentului, se va decide capacitatea centralei şi tehnologia care va fi utilizată. Realizarea acestei centrale este estimată pentru decada 2020-2030.

În prezent, în România sunt funcţionale două reactoare în cadrul centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură 18% din producţia naţională de electricitate. România are în plan construirea altor două reactoare la Cernavodă până în 2016-2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite