Franţa conduce topul celor mai pesimiste ţări cu privire la situaţia economică viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sondaj de sfârşit de an, realizat de Gallup International, din 51 de ţări chestionate, Franţa s-a plasat pe primul loc în topul celor mai pesimiste ţări cu privire la situaţia economică viitoare. Pe locul doi s-a clasat Irlanda şi pe trei Austria.

Potrivit sondajului publicat astăzi, Franţa a înregistrat cel mai mic scor din ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte aşteptările cu privire la situaţia economică în anii ce urmează.  Cu un scor de -79 de puncte, în declin de la -59 de puncte anul trecut, Franţa înregistrează cel mai scăzut nivel de optimism din 1978 până în prezent. „ Nici chiar în 1978, după ce a doua criză de petrol a dat peste cap întregul sistem economic, francezii nu s-au arătat atât de pesimişti ca acum”, se arată în comunicatul dat publicităţii odată cu sondajul.


Îngrijorările cu privire la rata mare de şomaj, diminuarea puterii de cumpărare şi teama că sistemul de sigurări sociale al Franţei ar putea să pice, au crescut, în mare parte, şi din cauza faptului că Franţa nu a luat niciun fel de măsuri de austeritate, spre deosebire de ţări ca Grecia şi Spania.
„După cel de-al doilea război mondial, ţara noastă a fost unul din pionierii Europei. Astăzi, modelul francez, apreciat zeci de ani atât de oamenii de dreapta, cât şi de cei de stânga, este considerat demodat. Cu ce se mai pot mândri francezii astăzi?” s-a întrebat unul dintre autorii respectivului sondaj, în comunicatul oficial.


Paradoxal, pe lista celor 51 de ţări chestionate, Nigeria a ieşit pe primul loc în topul celor mai optimiste ţări în ceea ce priveşte evoluţia economică viitoare, urmată de  Vietnam şi Ghana. În sondaj au fost intervievaţi între 500 şi 2700 de oameni din fiecare ţară. Sondajul în Franţa a avut loc între 2 şi 4 Decembrie.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite