Traian Băsescu, după întâlnirea cu FMI: Vom avea o creştere economică de circa 3% în trimestrul al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu are cum să nu împrumute bani pentru a-şi susţine deficitul bugetar, a declarat în această seară preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu FMI. Potrivit acestuia, economia României ar putea înregistra o creştere de circa 3% în al treilea trimestru al anului, după ce mai multe sectoare au crescut spectaculos în iulie şi august: turismul cu 19%, iar agricultura, cu 12%.

UPDATE ora 19.10 Declaraţiile lui Traian Băsescu după întâlnirea cu reprezentanţii FMI:

- Am făcut împreună cu cei cu care m-am întâlnit o analiză sau un schimb de puncte de vedere cu privire la evoluţiile situaţiei economice din României, ca urmare a deciziilor de la ultimul Consiliul European legate de capitalizarea băncilor.

-  Punctele de vedere coincid, se ştiu, nu le-as mai relua, pentru că e duminică seara.

- Toţi parametrii stabiliţi pentru trimestrul al treilea au fost îndepliniţi: cei legaţi de situaţia bugetară, dar şi cei legaţi de managementul privat şi de privatizări.

-  Legat de bugetul din 2012, am fost de acord împreună că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care să răspundă realităţilor economice, este clar că exporturile României vor fi afectate.

- Pe de altă parte, un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral.

- România plăteşte lipsa de responsabilitate din 2007 şi 2008.

- Mai bine facem rectificări pe parcurs.

- Nu avem cum să nu împrumutăm bani pentru finanţarea deficitului, dar trebuie să avem în vedere costurile scumpe de finanţare şi riscurile să nu găsim banii când avem nevoie.

- O creştere de deficit înseamnă sume peste plafonul atins în 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de întrebare. Nu vreau să creez niciun fel de alertă, dar trebuie să fim prudenţi.

- Prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile făcute de populaţie în 2010 şi 2011.

- Deocamdată avem date pe iulie şi august şi este evidentă creşterea în unele ramuri, în primul rând agricultura, creştere de peste 12%.

- În construcţii se va înregistra o creştere de peste 10%, faţă de trimestrul trei 2010. Creşterea din construcţii este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului care a concentrat efortul pentru menţinerea investiţiilor, cea mai mare contribuţie Ministerul Transporturilor şi al Dezvoltării.

- Apoi o creştere destul de puternică în turism, circa 19%. Mai sunt ramuri care cresc, iar unele cu o uşoare scădere.

- E o uşoară creştere a consumului, ceea ce arată o creştere uşoară a puterii de cumpărare, ca efect al deflaţiei.

- Vom avea o creştere economică de circa 3% a trimestrului trei, doar dacă septembrie nu va arăta cifre spectaculos negative.

- Imediat după decizia de la Bruxelles, România avut o scădere a primei de risc, să sperăm că se va menţine trendul.

Traian Băsescu a primit astăzi, la Cotroceni, vizita delegaţiei FMI. Întâlnirea a început la ora 17.00.

La începutul întâlnirii, şeful statului a menţionat că doreşte să discute cu reprezentanţii FMI, BM şi CE despre cifrele de care partea română şi instituţiile internaţionale dispun legat de evoluţia economică. Jeffrey Franks a precizat că este important ca partea română să continue să arate determinarea dovedită până în prezent în legătură cu măsurile adoptate în contextul crizei.

Franks a subliniat că România trebuie să rămână prudentă în actualul context economic internaţional.

Şeful statului a răspuns că prudenţa este obiectivul principal al autorităţilor române. El a ţinut să sublinieze că cifrele pentru cel de-al treilea trimestru sunt "bune" şi "peste nivelul aşteptat".

Scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună de la ultima vizită în România, a mai spus Franks. Băsescu i-a răspuns că indicatorii economici de la sfârşitul săptămânii trecute arată o creştere în domeniul construcţiilor, paralel cu o diminuare a inflaţiei. "Scăderea puternică a inflaţiei a dus la creşterea interesului populaţiei pentru consum, pentru servicii şi produse", a menţionat şeful statului.

Misiunea formată din oficiali FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale se află în aceste zile în România pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv semnat de Guvern cu finanţatorii externi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite