Franks: România îşi permite un sector public de tip Dacia, nu Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu îşi permite să susţină un sistem public stufos şi consumator de resurse, pentru că trebuie să limiteze cheltuielile bugetare. Astfel, statul îşi poate permite costuri de tipul Dacia, nu Mercedes, a declarat, miercuri, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

 "Dacă aş putea să folosesc o analogie, în familia mea de exemplu, dacă aş vrea să cumpăr un Mercedes, dar nu mi-aş putea permite decât o Dacia, atunci mi-aş cumpăra o Dacie. România nu-şi poate permite un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia", a adăugat Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti.

Şeful misiunii FMI a reamintit autorităţilor române că banii publici trebuie să se concentreze pe investiţii, şi nu pe angajaţii de la stat.

"Cu cât mai mulţi bani sunt cheltuiţi pe angajaţii de la stat, cu atât mai puţini bani vor rămâne pentru investiţiile publice", a afirmat Franks. În acest context, oficialul a precizat că nu se aşteaptă la o îmbunătăţire substanţială a cererii interne, arătând că aceasta va fi limitată şi în 2010.

"În ultimii ani, ca urmare a disponibilităţii creditelor acordate uşor, populaţia a consumat peste limite (...) iar inversarea procesului este foarte dureroasă", a spus Franks.

Reducerea cheltuielilor de personal se va realize atât prin scăderea masei salariale, cât şi prin disponibilizarea de personal, contribuţia acestor măsuri urmând să fie decisă de Guvern.

"Ca să reduci cheltuielile de personal sunt două căi. Prima să tragi salariile în jos sau a doua să dai afară angajaţi. Guvernul a ales o combinaţie. Salariile au fost îngheţate (...) Vor fi şi unele reduceri de personal. Mixul exact este ceva ce am lăsat la atitudinea Guvernului. Există o anumită flexibilitate", a explicat Franks.

Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene a prezentat, miercuri, concluziile evaluării pentru eliberarea tranşei a treia şi a patra din acordul de împrumut. Majoritatea ţintelor a fost îndeplinită, mai puţin arieratele bugetare, pentru care FMI ne-a mai iertat o dată şi se pare că o va face şi acum.

Cele două tranşe aferente acordul cu FMI vor fi eliberate la mijlocul lunii februarie, iar cea din împrumutul de la CE la începutul lunii martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite