Franks: România iese din recesiune la finele lunii martie. Populaţia va simţi o îmbunătăţire a situaţiei spre jumătatea anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va ieşi din recesiune la finalul acestei luni, însă populaţia va simţi o oarecare îmbunătăţire a situaţiei abia spre jumătatea anului, este de părere şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Ieşirea din recesiune se produce după ce s-a înregistrat o creştere economică două trimestre la rând. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

"Există întotdeauna un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi", a declarat Franks, citat de Mediafax.

Citiţi şi:

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale

„Guvernul“ FMI a decis soarta economiei

Şeful delegaţiei FMI vine să întărească declaraţiile premierului Emil Boc, care declara la mijlocul lunii februarie că sunt semne că România va ieşi oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie.

"Mă aştept ca avansul economiei să crească gradual pe parcursul anului 2011. Creşterea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternică decât în trimestrele anterioare, astfel încât să putem intra în anul 2012 cu o creştere destul de robustă", a continuat Franks.

Guvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5%.

Populaţia va simţi efectele creşterii economice ceva mai târziu. "Aş spune că până în a doua jumătate a anului veţi vedea că o persoană obişnuită îşi va da seamă că lucrurile s-au îmbunătăţit", a mai spus Franks.

Aprecierea leului, o dovadă de încredere din partea investitorilor

Oficialul de la FMI s-a referit şi la aprecierea leului în raport cu moneda naţională, precizând că un vot de încredere dat de investitorii străini.

"Cred că aprecierea din ultima vreme a fost determinată de un val de încredere faţă de România. În prezent există anumite fluxuri de capital care mai degrabă sunt orientate către interior decât din ţară către exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de încredere dat de investitori în ţara respectivă", a afirmat oficialul FMI.

Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri că aprecierea leului este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice, contribuind la controlul inflaţiei.

"Cheltuieli publice infestate de ineficienţă"

Jeffrey Franks nu a avut numai lucruri bune de spus despre evoluţia României. Acesta consideră cheltuielile publice "infestate" de ineficienţă

"În momentul de faţă, cheltuiala publică este infestată de ineficienţă şi sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusă la dispoziţia României pentru fonduri structurale este utilizată. Trebuie să ne asigurăm că România va beneficia cât se poate de mult de aceste foduri", a precizat Franks.

"Ce a fost mai rău din criză a trecut. Sunt, totuşi, anumite măsuri care trebuie luate de Guvern în continuare, dar, în ansamblu, avem un scenariu pozitiv pentru anii care urmează", a apreciat Franks.

Şeful delegţiei FMI a adăugat că România trebuie să continue procesul de consolidare fiscală, pentru ca ţinta de deficit de 3% din PIB până în 2012 să poată fi respectată.

Acesta a precizat că România nu poate creşte deficitul bugetar, ca Japonia, pentru a alimenta creşterea economică.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

Prin noul acord România s-a angajat în faţa Fondului că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse.

De asemenea, vor fi desfiinţate 5.700 de paturi de spital, lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit va fi revizuită, Metrorex şi RATB vor majora tarifele peste rata inflaţiei, câteva companii din sectorul energetic vor fi privatizate, iar Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, şi producătorul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile, informează Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite