Franks, FMI: salariile pot să crească, TVA nu poate să scadă. „Băieţii deştepţi“ vor da banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a explicat azi-dimineaţă în ce condiţii va evolua economia românească în următoarea perioadă. Pe scurt, Guvernul are spaţiu fiscal, dar numai pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor, nu şi pentru reducerea TVA la panificaţie, promisă de Victor Ponta. Iar contractele din energie vor fi renegociate, altfel „băieţii deştepţi“ vor plăti „o mulţime de bani".

Iată principalele idei transmise în conferinţa de presă a FMI de către Jeffrey Franks:

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010
va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%.

"Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor".

"Băieţii deştepţi" care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plătească amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat.
"La Hidroelectrica, dacă ancheta Comisiei Europene va stabili că a fost ajutor de stat, atunci aceşti beneficiari va trebui să dea înapoi toată suma (...) Sunt motivaţi să fie de acord cu noile condiţii ale statului. Urmează alte negocieri şi se va cere o îmbunătăţire a condiţiilor".
O parte dintre "băieţii deştepţi" au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuză să semneze în noile condiţii.
Franks a refuzat să dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a menţionat că este în interesul acestora să fie de acord cu propunerile făcute de autorităţi, pentru că riscă să aibă pierderi mai mari dacă ancheta CE va stabili că a fost ajutor de stat.
Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA.
"Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune şi nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse".

Calendarul de privatizare a "derapat", unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar FMI a decis să se concentreze pe şase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă.
"Continuă derapajul privind calendarul privatizărilor, mai ales că mai multe procese au eşuat din raţiuni ce ar fi putut fi prevenite (...) Am căutat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare şi cu mai mare impact pe atragerea investitorilor. Dar nu vindem bijuteriile coroanei? Chiar şi bijuteriile coroanei necesită investiţii de milioane pentru a ţine pasul cu progresul tehnologic şi o economie în creştere. Statul nu are aceşti bani şi trebuie să vină din mediul privat".
Noul Guvern va trebui să se concentreze pe listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, chiar dacă "şi privatizarea Oltchim este importantă".
„Dacă o companie de stat este profitabilă nu înseamnă că este şi bine condusă“.
"Multe companii de stat cu profit câştigă mult mai puţin decât ar trebui din cauza ineficienţei, contractelor proaste sau chiar corupţiei (...) Îmi pare rău s-o spun, dar nu s-au făcut progrese corespunzătoare privind introducerea unui management privat în companiile de stat. Am auzit chiar că s-a încercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic", a spus Franks.
Potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI, companiile Oltchim şi Cupru Min urmau să fie privatizate până la finele lunii aprilie.

România a îndeplinit toate ţintele cantitative stabilite pentru a cincea evaluare, cu excepţia a două cifre privind arieratele guvernamentale, dar s-a ajuns la un acord cu autorităţile privind politicile viitoare.

După aprobarea în Comitetul executiv al FMI, la mijlocul lunii iunie, instituţia va disponibiliza încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro.
"Suntem încurajaţi de angajamentul puternic şi sprijinul larg pentru acord. Discuţiile tehnice au continuat neîntrerupt, ceea ce ne-a permis să finalizăm munca în ultimele zile".

FMI se aşteaptă la o creştere economică de aproximativ 1,5% în ciuda performanţei mai scăzute din cauza vremii în primul trimestru şi a riscului de intrare în recesiune a zonei euro.
"Ne aşteptam la o absorbţie mai mare care să sprijine creşterea de-a lungul anului (...) Cursul se menţine relativ scăzut, iar România a accesat pieţele internaţionale şi a putut menţine rezervele valutare şi financiare".
Deşi riscurile se menţin la un nivel ridicat, România se află într-o poziţie mult mai bună pentru a face faţă turbulenţelor, mulţumită politicilor prudente şi sacrificiilor populaţiei.
"România a făcut progrese incredibile pentru a ajunge în această poziţie. Sunt uimit de progresele făcute în întărirea stabilităţii macro şi a instituţiilor. Poziţia politicii interne era foarte diferită faţă de acum trei ani".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite