Franklin Templeton recomandă listarea Fondului Proprietatea la bursa din Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, recomandă listarea secundară a Fondului la bursa din Varşovia în primul trimestru din 2012, se arată într-un comunicat.

Anunţul vine în urma unui studiu care a durat şase luni şi după consultări cu opt importante bănci de investiţii globale.

Potrivit unui comunicat al Fondului Proprietatea, o listare secundară ar fi benefică pentru acţionarii Fondului din următoarele motive:

-         Fondul va beneficia de o vizibilitate sporită în rândul investitorilor instituţionali internaţionali, inclusiv ai celor specializaţi în fonduri de investiţii cu perspectivă pe termen lung (cum ar fi fondurile de pensii).

-         Va încuraja accesul facil la acţiunile Fondului Proprietatea unei zone mai largi de investitori care nu investesc în prezent în România, ceea ce poate genera în schimb cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului.

-         Fondul va fi inclus în mai multe rapoarte de analiză ale brokerilor internaţionali.

Listarea secundară ar trebui să fie combinată cu o ofertă de până la 10% din acţiunile existente ale Fondului, mai spun cei de la Franklin Templeton.

Pe lista scurtă: Varşovia, Londra şi Viena

"După analizarea mai multor pieţe internaţionale, ne-am concentrat pe o listă scurtă de trei burse şi anume: Londra, Varşovia şi Viena", se mai arată în comunicat.

Listarea la bursa din Varşovia (WSE) a fost recomandată din următoarele motive:

- WSE a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un număr record de companii internaţionale listate în 2010 şi o valoare totală a ofertelor publice iniţiale de 99 de miliarde de dolari. Creşterea volumelor şi a ofertelor publice iniţiale vizibile sunt aşteptate să continue în 2011

- Cu o capitalizare de piaţă de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca mărime dintre cele 417 companii listate pe piaţa principală a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decât pe Bursa din Londra („LSE"), unde există peste 2.000 de companii cu valoare de piaţă similară sau mai mare decât cea a Fondului Proprietatea.

- Ţinând cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea într-un index este probabilă prin listarea secundară la Varşovia. La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus în indicii FTSE decât dacă se re-înregistrează în Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocări.

- O listare la Bursa din Londra ar viza o bază de investitori internaţionali similară cu cea din Varşovia, însă nu ar beneficia de puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia. Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depăşit 80 de miliarde de dolari, iar alocările pentru investiţii în acţiuni vor continua să crească, respectând restricţiile interne de investiţii.

- Costurile de admitere la tranzacţionare şi comisioanele anuale sunt mai mici la Varşovia decât la Londra. Comisionul de admitere este între 15.000 de lei şi 107.000 de lei la Varşovia, faţă de Londra unde poate ajunge pâna la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se încadrează între 9.500 de lei şi 74.000 de lei la WSE, în timp ce la LSE comisioanele anuale încep la 16.500 de lei şi ajung până la 188.000 de lei.

- Fondul poate profita în mod evident de dezvoltarea dinamică a Bursei din Varşovia, jucând un rol mai proeminent decât pe alte pieţe mai mari şi cu mai multă vechime.

- Întrucât obiectivul de investiţii al Fondului este axat pe investiţii în acţiuni româneşti, Fondul ar avea o relevanţă mai mare pentru investitorii interesaţi de această regiune. Astfel de investitori sunt acum concentraţi pe Varşovia, centrul financiar al Europei Centrale şi de Est.

- Gradul de sofisticare şi maturitatea pieţei din Varşovia au cunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii ani, pe măsură ce investitorii instituţionali internaţionali şi brokerii specializaţi au profitat de oportunităţile oferite de piaţa din Polonia în calitate de lider regional.

- Guvernanţa corporativă şi standardele de raportare impuse de WSE sunt la cel mai înalt nivel aplicând cele mai bune practici internaţionale.

Managerul de Fond va iniţia procesul de selecţie pentru banca de investiţii care va intermedia listarea secundară a Fondului ce ar putea avea loc în primul trimestru din 2012.

Vezi pe forbes.ro ce spun brokerii despre listarea Fondului Proprietatea pe bursa de la Varsovia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite