Francul elveţian începe iar să crească. A depăşit pentru prima dată pragul stabilit de banca Elveţiei în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul francul elveţian a crescut astăzi, depăşind pentru prima dată pragul de 1,2 franci pe euro, fixat de banca centrală a Elveţiei în septembrie, ca urmare a presiunilor puse de companiile autohtone, care pierdeau la exporturi din cauza cursului puternic.

Moneda elveţiană s-a apreciat pentru a doua zi consecutivă, în contextul temerilor privind criza datoriilor suverane din zona euro.

Banca Naţională a Elveţiei a stabilit pragul la 6 septembrie pentru a-şi proteja exportatorii de cursul puternic al monedei devenită un adevărat refugiu pentru investitori în contextul crizei.
Cursul francului în raport cu euro a urcat astfel la 1,19995 în această dimineaţă.

„Spunem de ceva vreme că pragul nu va rezista, nu atunci când când există temeri privind zona euro“, a eplicat pentru Bloomberg Hans-Guenter Redeker, strateg-şef pentru valute al Morgan Stanley. „Pe termen scurt, Banca Naţională a Elveţiei ar putea fi nevoită să intervină, însă rămâne de văzut dacă politica aplicată de aceasta va continua să funcţioneze sau nu“, a adăugat acesta.

Jean-Pierre Danthine, membru în consiliul Băncii Naţionale a Elveţiei, a declarat că instituţia încă vede francul ca fiind „supraevaluat“, potrivit cotidianului elveţian „Tribune de Geneve“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite