Francul elveţian, la maximul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele crizei tot mai acute din Grecia s-au răspândit pe toate pieţele de pe continentul european, astfel că România nu a fost ocolită de acestea.

Leul s-a depreciat semnificativ ieri în raport cu moneda europeană, dar mai ales faţă de francul elveţian. „Pierderile înregistrate de leu pe parcursul ultimelor două săptămâni sunt mai mari decât cele ale monedelor regionale. Acest lucru sugerează că participanţii la piaţă percep un risc mai ridicat în România decât în celelalte ţări din regiune. Atât timp cât incertitudinea privind Grecia va persista leul ar mai putea înregistra pierderi faţă de euro", se arată într-un raport al ING Bank.

Banca Naţională a României a anunţat pentru astăzi o referinţă de 3,505 lei/franc, maximul istoric, cu 6,86 bani peste referinţa de miercuri. Recordul istoric precedent al raportului leu/franc a fost înregistrat la 30 decembrie 2010, de 3,4450 unităţi. Şi euro a continuat să se scumpească, depăşind pragul de 4,2 lei. Banca Naţională a României a anunţat un curs de 4,2088 lei/euro, cel mai înalt nivel de la începutul lunii martie. Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de moneda americană, iar paritatea se plasează cu 6,52 bani mai sus, la 2,9820 lei/dolar.

Plătitorii de rate, direct afectaţi

Românii care au de rambursat credite sunt direct afectaţi de scumpirea valutelor. Peste 50% din soldul creditelor acordate de bănci populaţiei era la finele lunii aprilie în euro (11,9 miliarde de euro), iar 13% în franci elveţieni şi yeni japonezi (echivalentul a trei miliarde de euro). Scumpirea din ultimul an a valutelor i-a afectat deja pe românii care au de plătit rate. Astfel, restanţele populaţiei la creditele în euro au crescut cu peste 70% în intervalul aprilie 2010 - aprilie 2011, până la 546 de milioane de euro, şi de aproape trei ori la cele în franci (echivalentul a 228 de milioane de euro). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite