Francezii, ungurii si slovenii muncesc mai mult decat nemtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cel mai mult timp liber se bucura norvegienii

Francezii, ungurii si slovenii muncesc mai mult decat nemtii, dezvaluie un studiu realizat de Eurostat - Institutul de Statistica al UE, pe baza unui sondaj in randul cetatenilor din 9 state membre ale UE si Norvegia. Potrivit studiului, cea mai mare parte a unei zile normale din viata unui european este dedicata somnului: peste 8 ore. Munca vine abia pe locul doi, cu 4-5 ore pe zi. Cifra mai mica decat limitele prevazute in legislatia muncii este explicata de luarea in calcul a mediei orare dintr-un an si a zilelor de weekend si de vacanta. Francezii, ungurii si slovenii muncesc circa 5 ore si jumatate pe zi, surclasandu-i pe nemti, care muncesc ceva mai putin de 5 ore. Europenii petrec cam tot atata timp cat cel dedicat muncii prestand activitati casnice: inca 4 ore pe zi. Mancatul si igiena personala mai consuma inca 2 ore din timpul zilnic al europenilor. Exceptie fac francezii care, fata de vecinii lor, stau in medie, cu o ora mai mult in fata oglinzii si a farfuriei. Si calatoriile ocupa un loc important in agenda europenilor: circa o ora jumatate pe zi. Fiecare european ramane cu aproape 4 ore pe zi de timp liber. Exceptie fac norvegienii, unde fiecare persoana se bucura de 5 ore libere pe zi, si Franta unde omul de rand nu ramane decat cu trei ore de timp liber.
Femeile au mai putin timp liber decat barbatii
Studiul Eurostat arata ca, desi suntem in secolul XXI, barbatii isi pastreaza statutul de intretinator al familiei. Un barbat munceste, in medie cu o ora si jumatate mai mult decat o femeie. Insa, reprezentantele sexului frumos sunt dezavantajate la capitolul treburi casnice si timp liber. Timpul liber al femeilor este cu jumatate de ora mai scurt decat cel al barbatilor. In privinta treburilor gospodaresti, femeile dedica, in medie cu o ora si jumatate mai mult decat barbatii acestei indeletniciri. Diferenta ajunge chiar si la doua ore in Slovenia. Femeile din statele europene petrec peste jumatate din cele 4 ore dedicate activitatilor casnice gatind, spaland si facand curat. Activitatea care le mananca cel mai putin timp este spalatul vaselor - circa 20 de minute pe zi. Spre deosebire de femei, barbatii europeni isi dedica 30 la suta din cele 2 ore alocate treburilor casnice in special gradinaritului, constructiilor si reparatiilor din casa.
Ingrijirea copiilor, la egalitate cu cumparaturile
In agenda femeilor europene, ingrijirea copiilor ii ia cam tot atata timp cat ocupa si cumparaturile: 30-35 de minute pe zi. Se pare ca barbatii europeni au obiceiul de a-si face cumparaturile impreuna cu nevestele, ceea ce explica faptul ca intre 10 si 20 la suta din timpul dedicat activitatilor casnice este "mancat" de aprovizionare. La capitolul ingrijirea copiilor, barbatii reusesc sa se eschiveze fara probleme, alocand doar 10 minute pe zi educatiei acestora. Privitul la televizor este principala metoda de recreere a europenilor, care petrec circa 1 ora si jumatate in fata ecranului. Barbatii dedica mai mult timp sportului decat femeile. In agenda zilnica a unui barbat european, cam 30 de minute sunt dedicate sportului, in timp ce o femeie isi ocupa mai putin de 20 de minute cu activitati sportive. In mod surprinzator, activitatile culturale se situeaza in coada preferintelor europenilor in ce priveste petrecerea timpului liber. Un european aloca mai putin de 10 minute pe zi acestor activitati.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite