Foştii proprietari vor fi despăgubiţi în titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această măsură poate fi aplicată numai persoanelor ale căror sume ce urmează să fie restituite sunt de maximum 200.000 euro Persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de regimul

Această măsură poate fi aplicată numai persoanelor ale căror sume ce urmează să fie restituite sunt de maximum 200.000 euro

Persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despăgubite exclusiv în titluri de stat, dacă sumele ce urmează să fie primite de la stat sunt de maximum 200.000 de euro. Dacă nivelul despăgubirilor depăşeşte însă acest plafon, foştii proprietari pot opta pentru primirea exclusiv de acţiuni emise de Fondul Proprietatea, dar au în acelaşi timp posibilitatea să solicite primirea în numerar, în limita a 200.000 de euro, iar diferenţa în acţiuni ale Fondului.

"Despăgubirile de mică valoare pentru persoanele îndreptăţite să primească acţiuni la Fondul Proprietatea vor fi achitate exclusiv sub formă de titluri de stat", a declarat, ieri, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu. Acesta a participat, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, la reuniunea comisiilor economice ale parlamentului. Majoritatea întrebărilor adresate ieri oficialilor de către senatori şi deputaţi au făcut referire la Fondul Proprietatea. "Avem o componentă pentru cei cu sume mai mici, o componentă care nu garantăm să fie în cash, ci în titluri de stat cu termene", a explicat ministrul Vlădescu.

Cheltuielile cu despăgubirile, 0,5% din PIB, în 2007

Potrivit acestuia, cheltuielile care vor fi înregistrate prin emiterea de titluri de despăgubire către foştii proprietari nu vor depăşi, în acest an, 0,5% din PIB. Ministrul a explicat parlamentarilor din comisiile economice reunite ale parlamentului că, potrivit Eurostat - biroul de statistică al Uniunii Europene - emiterea titlurilor de despăgubire trebuie înregistrată drept cheltuială bugetară. "Nu Fondul Proprietatea în sine are impact în buget, ci titlul de despăgubire emis de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor", a precizat ministrul finanţelor. Deşi a spus că nu există estimări privind ritmul din acest an de emitere a titlurilor (n.r.- acţiune care nu ţine de Ministerul Finanţelor), Vlădescu spune că impactul bugetar va fi de 0,1-0,3% din PIB, dar nu mai mult de 0,5% din PIB. Pentru acest an, autorităţile au aprobat un plafon al deficitului bugetar de 2,8% din PIB. Cheltuielile au fost majorate consistent faţă de anul trecut, avându-se în vedere finanţarea viitoarelor proiecte de infrastructură, precum şi contribuţia României la proiectele cu bani europeni.

La începutul lunii, Ministerul Finanţelor Publice a prezentat, spre dezbatere publică, un proiect de ordonanţă privind Fondul Proprietatea. Acesta prevede că persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despăgubite, atât sub formă de acţiuni la FP, cât şi în numerar, în limita a 200.000 de euro.

Titlurile de despăgubire se pot valorifica în trei ani

Pentru efectuarea acestor plăţi va fi înfiinţată o direcţie, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Potrivit proiectului de act normativ, titlul de despăgubire se valorifică în trei ani de la emitere. Acesta nu expiră însă mai devreme de un an de la prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea. Proiectul ordonanţei introduce totodată şi termenul de titluri de plată, care reprezintă certificate emise de ANRP, în numele şi pe seama statului român, ce încorporează drepturile persoanei despăgubite de a primi în numerar echivalentul în lei al unei sume de maximum 200.000 de euro, indiferent de numărul titlurilor de despăgubire care i-au fost emise.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite