Fosta URSS vrea monedă unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia este gata să renunţe la rublă şi să adopte o monedă comună împreună cu Belarus şi Kazakhstan pentru a reduce dependenţa acestor state de dolarul SUA, a declarat vice-premierul rus, Igor Şuvalov.

Rusia şi cei doi vecini ai săi doresc crearea unei pieţe unice până în 2012, după ce de la 1 ianuarie a intrat în vigoare uniunea vamală. Trecerea la o monedă unică este „următorul pas logic" după uniunea economică, a adăugat Şuvalov, fără a prezenta însă un program concret de acţiune. Rusia doreşte să promoveze valutele regionale în schimburile comerciale şi să-şi diversifice rezervele pentru a-şi reduce gradul expunere pe dolarul american.

Cel mai mare exportator de materii prime energetice din lume nu exclude posibilitatea de a vinde petrol contra ruble, a declarat Ministrul de Finanţe, Alexei Kudrin.

Însă înainte de adoptarea unei monede unice, cele trei ţări trebuie să-şi intensifice plăţile dintre ele exprimate în monedele naţionale. „Trecerea la o nouă monedă este un proces care durează cel puţin cinci ani", a explicat Alexei Moisseev, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite