Forţa de muncă, redusă şi inflexibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de ceilalţi membri ai UE, România are printre cele mai reduse rate de activitate în rândul populaţiei de 15-64 ani - arată raportul "ultimele tendinţe de pe piaţa muncii", publicat

Faţă de ceilalţi membri ai UE, România are printre cele mai reduse rate de activitate în rândul populaţiei de 15-64 ani - arată raportul "ultimele tendinţe de pe piaţa muncii", publicat de Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene.

Cu o rată de 61,8% în primul trimestru al anului, România este în grupul ţărilor puternic afectate de fenomenul migraţiei forţei de muncă şi, în plus, de pensionările anticipate. Doar în Malta, rata de activitate (un indicator al ofertei de forţă de muncă disponibile) este mai mică decât la noi (58%).

Rate apropiate sunt în Ungaria (61%) şi Polonia (63%). Cel mai bine stau, la acest capitol, Germania şi statele nordice, cu rate de peste 75%. La nivelul UE27, indicatorul este de 70,5%. După rata de ocupare în rândul populaţiei de 15-64 ani, România se menţine, de asemenea, pe ultimele locuri din UE (57,7% - cei care au obţinut un venit pentru activitatea depusă).

Ţara triumfului sindical

Acelaşi studiu vine să confirme şi faptul că forţa de muncă autohtonă este relativ inflexibilă, o caracteristică reclamată de altfel şi de angajatori. Avem printre cele mai reduse rate de angajare "part-time" (8,9%), jumătate din media europeană şi mult sub ţări precum Suedia (27%) sau Germania (26%).

De asemenea, România este ţara triumfului sindicatelor, acestea reuşind să impună practic eliminarea contractelor temporare de muncă.

Rata contractelor de acest tip este de numai 1,3% (1,8% în urmă cu un an), faţă de 14% - media UE. Suntem departe chiar şi de Franţa (14%), ţara inflamată în urmă cu câţiva ani de subiectul contractelor temporare, în special la prima angajare. Între noii membri UE, bulgarii au o rată de 4%, iar polonezii de 26%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite