Forţa de muncă nu mai este magnetul investiţiilor străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul admite că mitul muncitorului ieftin nu mai este suficient pentru atragerea investitorilor Pierderea investiţiei Mercedes de 800 de milioane de euro este încă un semnal de

Guvernul admite că mitul muncitorului ieftin nu mai este suficient pentru atragerea investitorilor

Pierderea investiţiei Mercedes de 800 de milioane de euro este încă un semnal de alarmă privind schimbarea politicilor în materie de investiţii.

"România este pe cale să iasă din paradis în ceea ce priveşte costul forţei de muncă. Avem deja o creştere consistentă la trei luni. De asemenea, avem deja un deficit de forţă de muncă şi multe persoane care preferă să aştepte pensia decât să muncească", a declarat ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru.

Ministrul a precizat că în primele trei luni ale anului 2008, costurile salariale au crescut cu 19,5 la sută, în principal din cauza creşterii veniturilor şi a numărului mare de prime şi sporuri salariale acordate.

Salariul mediu net în Bucureşti se situează între 550 şi 650 de euro Potrivit unor estimări neoficiale, salariul mediu net în Capitală ar putea fi chiar mai ridicat, de 900 de euro. La nivel naţional, în martie, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost de 1.192 lei (circa 330 de euro), conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Varianta ajutoarelor de stat

Declaraţia ministrului muncii vine la o zi după ce Mercedes a anunţat că a ales să construiască în Ungaria o uzină de automobile de 800 de milioane de euro, cu 2.500 de angajaţi. Timp de mai multe luni s-a vehiculat varianta că România este preferată de investitorul german tocmai pentru forţa de muncă mai ieftină decât în alte ţări din Europa de Est, ceea ce ar fi compensat probleme precum infrastructura slabă sau cadrul macroeconomic.

Se pare însă că nici pentru constructorul auto german, argumentul muncitorului român ieftin nu mai este suficient de puternic.

Singura diferenţă faţă de ţările din Est în atragerea companiilor ar putea veni dintr-un pachet de ajutoare de stat care "să ia ochii" investitorilor.

"România va deveni atractivă pentru ajutoarele de stat. În curând însă vom deveni foarte selectivi în acordarea facilităţilor pentru investiţii", a declarat tot ieri ministrul economiei, Varujan Vosganian.

"Pentru ca Legea investiţiilor să funcţioneze, am cerut tuturor ministerelor ca, în termen de 90 de zile, să elaboreze schemele de ajutor de stat, astfel încât investitorii străini să ştie care sunt facilităţile pe care le vor primi", a adăugat el.

Totuşi, în cazul ajutoarelor de stat există constrângerile europene care nu lasă prea mult spaţiu de manevră.

Iar un investitor care găseşte forţă de muncă la costuri comparabile, ajutoare de stat apropiate în mai toate ţările din Est (membre UE), va căuta noi criterii de departajare, precum dezvoltarea infrastructurii. Aşa a procedat Mercedes în cazul noii sale investiţii.

Chiar ministrul Vosganian lasă să se înţeleagă acest lucru. "Cu Mercedes nu am avut de negociat ajutoare de stat şi în acest caz am fost foarte receptivi, la fel cum am fost cu Ford sau Renault. Nu cred că ar fi făcut altă alegere, dacă aveam Legea investiţiilor", a mai spus ministrul economiei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite