Vlădescu vede o producţie de 250.000 de vehicule pe an la Ford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ford va putea produce la Craiova circa 250.000 de autoturisme anual, peste 18 luni, ceea ce va impulsiona PIB-ul României şi exporturile, a declarat  ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Potrivit ministrului, momentul în care Ford va ajunge la o asemenea capacitate de producţie va însemna finalizarea cu succes a proiectului de garantare de către Guvernul României a 80% din creditul acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) uzinei de la Craiova.

Sper să văd şi finalul acestui proiect, adică ziua în care Ford va avea 250.000 de vehicule pe an. Acest lucru va însemna o contribuţie masivă la PIB-ul României şi la exporturile româneşti şi cred că poate să se întâmple în nu mai mult de 18 luni din acest moment", a spus Vlădescu, la ceremonia de semnare a documentelor de garantare a creditului contractat de Ford.

Oficialul a precizat că proiectul a fost confruntat cu multe adversităţi, locale şi europene, dar că acestea au fost depăşite prin contribuţia semnificativă a preşedintelui Ford Europa, John Fleming.

„A existat cineva care a făcut posibil acest proiect, şi acel cineva se numeşte John Fleming. Şi deşi nu este printre noi astăzi, aş vrea să îi mulţumesc lui John, pentru că fără totala lui dedicaţie şi fără totala lui încredere că România poate să fie un jucător important pe piaţa auto, acest proiect nu ar fi existat niciodată", a adăugat Vlădescu.

Ford vrea să folosească creditul contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), cu garanţia statului român, pentru producţia de vehicule comerciale şi de maşini mici cu motor inovativ şi ecologic, a declarat Wolfgang Schneider, vicepreşedintele Ford, Wolfgang Schneider. Constructorul de maşini va contracta de la Banca Europeană de Investiţii un credit în valoare de 400 milioane de euro care va cofinanţa un proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon şi producţiei ulterioare la uzina din Craiova.

Guvernul a decis să acorde Ford garanţii de 320 de milioane de euro, care acoperă 80% din acest credit, iar garanţia a fost autorizată, în luna noiembrie, de către Comisia Europeană.Comisionul de risc stabilit este de 2% din sumă pe an, pe întreaga perioadă de acordare a garanţiei.

Acordul de garanţie a fost semnat ieri la Guvern, de ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Matthias Kollatz-Ahnen. Convenţia de garantare a fost semnată de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi şi vicepreşedintele pentru relaţii guvernamentale, juridice şi de mediu al Ford, Wolfgang Scheider.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite