Ford şi General Motors au depus oferte pentru Automobile Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi producători au cumulat, în primul trimestru, o cotă de peste 15% din vânzările de autoturisme Astăzi este termenul-limită pentru depunerea ofertelor neangajante pentru

Cei doi producători au cumulat, în primul trimestru, o cotă de peste 15% din vânzările de autoturisme

Astăzi este termenul-limită pentru depunerea ofertelor neangajante pentru Automobile Craiova. Iar în luna iunie sau iulie, oficialii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului vor începe negocierile cu producătorul care a oferit cel mai bun preţ pentru pachetul majoritar al Automobile Craiova.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al Automobile Craiova, a scos la vânzare un pachet de 72,4% din acţiunile companiei, aşteptând scrisori de intenţie neangajante din partea investitorilor interesaţi până cel mai târziu la 25 aprilie. După ce, iniţial, îşi arătaseră interesul pentru producătorul din Craiova General Motors, Ford şi compania Tata Motors, primele două companii deja au depus oferte neangajante, transmite Mediafax. Iar după ce va fi elaborat caietul de sarcini şi publicat anunţul de privatizare pentru depunerea ofertelor angajante, investitorii vor avea la dispoziţie un termen maxim de 60 de zile pentru depunerea ofertelor.

Compania Daewoo Automobile România şi-a răscumpărat acţiunile deţinute de compania coreeană Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari. Contractul de transfer al participaţiei de 51% şi tranzacţia creanţelor, între Daewoo Motor Co şi Daewoo Automobile România, au fost semnate în luna august a anului trecut.

Ultimele şanse pentru extinderea industriei auto

Reprezentanţii industriei auto din Europa susţin că ţara noastră ar mai putea atrage investiţii în industria auto pentru cel mult doi-trei ani. Ivan Hodac, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), spunea că, până în prezent, Slovacia a fost principala ţară care a atras investiţii în industria de automobile, iar economia acestui stat se bazează în proporţie de 30% pe acest segment. "Însă în momentul de faţă, piaţa din Slovacia este saturată. Acum ar fi momentul României să atragă investiţii în industria auto, dar poate profita de această oportunitate doar în următorii doi-trei ani, în caz contrar, investitorii urmând să se orienteze către ţările din estul României", afirmă Hodac.

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers subliniază faptul că, în următorii cinci ani, industria auto îşi va muta producţia dinspre vestul spre centrul şi estul Europei, ca urmare a avantajului oferit de costul salarial mai mic. În timp ce în cele mai dezvoltate state din Uniunea Europeană (UE-15), salariul mediu plătit în industria mijloacelor de transport este de peste 3.600 de euro, în Slovacia salariul reprezintă numai 43% din cel al UE-15, iar în România numai 11%, în timp ce în Bulgaria reprezintă circa 6%. Acesta este motivul pentru care reprezentanţii PWC consideră că o producţie auto de peste cinci miliarde de euro va fi relocată în Europa Centrală şi de Est.

Producătorii auto aduc peste 3% din PIB

În momentul de faţă, datele Institutului Naţional de Statistică arată faptul că industria mijloacelor de transport reprezintă mai mult de trei procente din produsul intern brut. Totuşi, estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică faptul că acest segment al economiei va înregistra, cel puţin până în 2013, un ritm de creştere mai înalt decât cel al întregii industrii.

Unul dintre motivele care susţin aceste prognoze ţine şi de faptul că investitorul la Automobile Craiova va trebui să asigure o producţie de 100.000 de autoturisme după primii doi ani de la privatizare şi de 200.000 de unităţi după o perioadă de patru ani.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite