Forbes: Cum au crescut afacerile din agricultură pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tendinţa de scumpire a cerealelor va continua şi în acest an, în ciuda unei majorări a producţiei la nivel mondial. Culturile agricole devin astfel un El Dorado modern pentru speculatori.

Creşterea producţiei se datorează tocmai preţurilor foarte mari, estimează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO, în multe ţări urmând să fie cultivate suprafeţe mai mari cu cereale. Cu toate acestea, producţia mondială de grâu din 2011 urmează să fie inferioară recoltelor din 2008 şi 2009. În ultimele 12 luni, preţul alimentelor a urcat în medie cu 28%, conform aceleiaşi agenţii a ONU. Investitorii sunt chiar mai pesimişti, aşteptând ca cele mai mari scumpiri din acest an să se înregistreze la petrol, urmat de porumb şi grâu.

Află pe forbes.ro cu cât a crescut preţul grâului în România şi de ce cumpără investitorii străini terenuri agricole

Pentru petrol previziunile de creştere s-au dovedit a fi corecte, inclusiv pentru România, unde preţul unui litru de benzină a trecut pentru prima dată de pragul psihologic de 6 lei. Pe de altă parte, aurul - al cărui preţ a avansat, anul trecut, cu 30% - ar putea să-şi piardă din atractivitate şi să aibă o evoluţie mult mai slabă în 2011.

E absolut firesc în condiţiile în care petrolul şi cerealele vor rămâne cele mai căutate materii prime. Iar ţările asiatice alimentează masiv cererea pentru materiile prime agricole. Plasamentele pe bursele de mărfuri vor fi în creştere, fiind preferatele investitorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite