Forbes: Povestea viorilor made in Reghin celebre peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul de piață al viorilor sale a transformat atelierul lui Vasile Gliga într-un veritabil muzeu pentru turiștii străini.

În casa familiei Gliga, planurile se fac întotdeauna pe acorduri de vioară. Capul familiei, Vasile Gliga, este cel mai cunoscut lutier român din lume. Şi-a descoperit talentul înainte de 1989, pe vremea când lucra ca simplu angajat la fabrica producătoare de instrumente muzicale din Reghin. În paralel cu sarcinile de serviciu, lutierul a confecţionat în secret o vioară proprie, lucrată manual, pe care a reuşit să o vândă cu 2.000 de dolari imediat după Revoluţie. Suma era uriaşă pentru acele vremuri, iar Vasile Gliga şi-a cumpărat o maşină cu primii bani produşi de măiestria mâinilor sale.

Sătul de mentalitatea comunistă din întreprindere, Gliga a renunţat la slujba din cadrul fabricii şi a început să producă instrumente muzicale pe cont propriu, împreună cu soţia, convins că astfel îşi va putea întreţine familia. A făcut mai mult decât atât, iar anul trecut a realizat venituri de aproape cinci milioane de euro. Deloc rău pentru o piaţă saturată, în care lupta cu producătorii consacraţi şi scumpi, dar mai ales cu chinezii, e tot mai dificilă.

Află pe forbes.ro despre succesul lui Gliga şi ce prestigioasa publicaţie americană l-a inclus în paginile sale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite